artikel

Kerstcake

Horeca

Deze echt Engelse cake boordevol zuidvruchten wordt alleen maar lekkerder als u hem al een weekvan te voren maakt. Op de dag zelf voorziet u de cake van dikke laag glazuur. Ingrediënten 150 g gedroogde abrikozen, in stukjes150 g donkere rozijnen 150 g blanke rozijnen 200 g krenten 50 g gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes50 g […]

Deze echt Engelse cake boordevol zuidvruchten wordt alleen maar lekkerder als u hem al een weekvan te voren maakt. Op de dag zelf voorziet u de cake van dikke laag glazuur.

Ingrediënten
150 g gedroogde abrikozen, in stukjes
150 g donkere rozijnen
150 g blanke rozijnen
200 g krenten
50 g gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
50 g sukade
geraspte schil van 1 citroen
1 dl cognac
175 g blanke amandelen
150 g zachte boter of vloeibare margarine
175 g donkerbruine basterdsuiker
4 eieren
200 g bloem
½ eetlepel koekkruiden

Voor de garnering
250 g poedersuiker
2 eiwitten of 50 g gepasteuriseerd eiwit
gekonfijt fruit

Bereidingstijd: ± 40 minuten + 3 uur bakken en 2 – 3 uur drogen

Bereiding
Meng de abrikozen, rozijnen, krenten, gekonfijte sinaasappelschil, sukade en geraspte citroenschil ineen kom en schep er 3 eetlepels cognac door. Laat het fruit zo een uur staan. Verwarm de oven voorop 140 °C. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier. Maal de helft van de amandelen fijnen hak de rest grof. Klop in een kom de boter met de suiker met de handmixer tot een romige massa.Klop er één voor één de eieren door. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal isopgenomen.

Spatel de bloem, gemalen en gehakte amandelen en koekkruiden met een snufje zoutdoor het botermengsel en schep dan het fruitmengsel erdoor. Doe dit cakebeslag over in de cakevormen strijk de bovenkant glad. Bak de cake in de oven in 3 uur gaar en bruin. Laat de cake in de vormafkoelen. Verwijder de vorm, maar laat het bakpapier zitten. Prik met een satéstokje gaatjes in decake en besprenkel de cake met de rest van de cognac. Bewaar de cake tot gebruik in een goedafgesloten trommel of koelkastdoos.

Maak het glazuur: Zeef de poedersuiker boven een kom en meng het eiwit erdoor tot een glanzendepasta ontstaat. Zet de cake op een schaal en bestrijk de bovenkant en zijkant met een glad nat mesroyaal met het glazuur. Laat het glazuur in 2 – 3 uur drogen en garneer de cake dan eventueel metgekonfijt fruit.