artikel

Landelijke Gedichtendag

Horeca

Tot in de verste uithoeken van Nederland en Vlaanderen zal iedereen op donderdag 29 januari 2004 weten dat het Landelijke Gedichtendag is. Voor de vijfde keer klinkt in dorpen en steden, op poëtische en prozaïsche plekken, uit dagbladen en luidsprekers, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht poëzie.

Poetry International en Behoud de Begeerte leggen met de Gedichtendagbundel en de Gedichtendagprijzen de basis voor Gedichtendag. Boekhandel, bibliotheken, uitgevers, literaire organisatie maar ook de horeca wordt uitgenodigd om met eigen initiatieven Gedichtendag 2003 weer tot een uniek evenement te maken.

Op Gedichtendag 2003 werden in Nederland en Vlaanderen gezamenlijk meer dan 165 poëzie-activiteiten georganiseerd. Natuurlijk wil de organisatie dit jaar het aantal verdubbelen. Wanneer u Poetry International (voor Nederland) of Behoud de Begeerte (voor Vlaanderen) op de hoogte stelt van uw evenement dat u op Gedichtendag wilt organiseren dan deelt u in de publiciteit voor de dag. Uw activiteit wordt opgenomen in het activiteitenoverzicht op www.gedichtendag.nl Daarbij kan eventueel een link worden gemaakt met uw eigen website. Het activeitenoverzicht wordt vlak voor Gedichtendag ook verstuurd naar de media.

Aanmelden activiteiten Nederland: gedichtendag@poetry.nl
Aanmelden activeiten Vlaanderen: behoud.de@begeerte.nl

Ideeën voor activiteiten
Wilt u ook een activiteit organiseren in uw café, restaurant of hotel? Hieronder vindt u, ter inspiratie, enkele suggesties uit voorgaande jaren.

Poëzieroutes
Veel dichters gebruiken hun omgeving, zoals hun stad, of een rivier, als inspiratiebron. Het is een leuk idee om in een stad of regio poëzieroutes uit te zetten. Men kan bijvoorbeeld een thema nemen, zoals de poëzie van een of meerdere dichters of gedichten over een bepaalde rivier of stad. Men kan ook, zoals men in Spangen heeft gedaan in elke straat die vernoemd is naar een dichter, een bord aanbrengen met daarop een gedicht, een uitspraak of fragment door de ‘straatdichter’. Uiteraard kunt u in de poëzieroutes een aantal stops plannen voor een oppeppend ontbijt, een heerlijke lunch of een uitgebreid diner. Zorg voor een toepasselijke menukaart op rijm geschreven. Een praktische hulp hierbij kan het rijmwoordenboek zijn.

Speciale cadeau’s
Het is altijd leuk poëzie onder de aandacht te brengen door middel van een kleine attentie aan uw gasten. Zo kunnen gedichten worden afgedrukt op ansichtkaarten, servetten, luciferdoosjes, stickers, bonbondoosjes etc. Zorg voor een goede aanbieding op deze speciale dag en adverteer uitgebreid met uw Gedichtendagmenu.

Voordrachtsavonden en -middagen
Heeft u de beschikking over een gelegenheidszaal? Misschien is het dan een leuk idee om een lokale, regionale of nationale dichter te laten voordagen uit eigen werk in uw restaurant, eetcafé of hotel. Maak een tafelschikking voor grotere groepen gasten en laat de dichter tijdens het ontbijt of diner voorlezen. Of misschien kiest u wel voor een chique high tea! Tenslotte is het een goed idee om uitgeverijen aan te schrijven om hun nieuwe uitgaven feestelijk te komen presenteren in uw etablissement. Bedenk eens hoeveel persaandacht u dan gratis krijgt!

Reageer op dit artikel