artikel

Mahón

Horeca

Mahón is een droge, fruitige koemelkkaas afkomstig van het eiland Menorca in de Spaanse provincie Catalunia. Er zijn hier meer dan 600 boerderijen die de melk voor deze kaas aanleveren. Mahón is in twee soorten op te splitsen. De lekkerste is de Mahón Fogasser. Dit betekent dat er speciaal doek gebruikt wordt om de wei uit de wrongel te persen. Hiervoor wordt de melk van Friesland-koeien gebruikt. Deze wordt voor de Mahón Fogasser niet gepasteuriseerd.

Na persing van de kazen wordt de korst ingewreven met boter of olijfolie, vaak vermengd met paprikapoeder, een Spaanse en Portugese manier van conservering van kaas. Vandaar ook de mahonieachtige kleur van de korst, die overigens goed eetbaar is.
Het lekkerst is deze kaas op de leeftijd vanaf vier maanden. Mahón heeft een Denomination of Origin sinds 1985. De productie dateert echter al uit de Romeinse tijd en zelfs daarvoor. De ontwikkeling van de kaas, en daarmee ook van het eiland, is mede te danken aan de Engelse kolonie aldaar. Mahón wordt geproduceerd tussen september en juli, waarvan de beste periode het voorjaar is. Men gebruikt dierlijk stremsel om de melk te stremmen, al zal dat vroeger wel met stremsel van distels gebeurd zijn.

Mahón wordt al geconsumeerd vanaf twee maanden en is lekker tot twaalf maanden. De smaak is te omschrijven als fris en licht ziltig. De beste wijze van presenteren is de kaas zeer dun te snijden. De pikantere versie wordt gegeten met gefrituurde groenten. Ook vult men wel aubergines, paprika’s of courgettes met vlees en deze kaas. Dit mede vanwege het goede smeltgedrag.Smaak: aromatisch tot pikant.
Wijnadvies: stevige Spaanse rode wijnen.