artikel

Monte Enebro

Horeca

Monte Enebro is een Tronco de Cabra, oftewel een Buche de Chèvre, afkomstig uit Noordwest-Spanje, uit Avila in de regio Castilla Leon. De vallei waar deze kaas gemaakt wordt, heet Tiétar, als eerbetoon vernoemd naar de rivier aldaar. Meneer Rafael Báez maakt deze kaas van buitengewone kwaliteit.

Drie typisch Spaanse geitenrassen leveren de melk voor deze prachtige pikante geitenrol: de Guadarrama-geit, de Verata-geit en het ras Murcia-grenadine. Het roomgehalte in de melk van deze rassen ligt aanzienlijk hoger dan dat van de Franse en Nederlandse geitenrassen. De kaas haalt uiteindelijk 55 procent vet.
De melk wordt gepasteuriseerd en gestremd. Sommigen prefereren de kaas relatief jong, maar de Spanjaarden eten hem het liefst na een rijping van 60 dagen, wanneer de kaas minder romig is, maar veel pikanter.

De korst is omwikkeld met verschillende schimmels en vaak as van verbrand beukenhout. Dit beschermt de kaas tegen bacteriën van buitenaf en geeft gedurende de rijping ook nog z’n smaak af aan de kaas. Prachtig zuiver en pikant.
De kaas is vrij schaars, hoewel men de productie langzaam maar zeker opvoert.Smaak: aromatisch tot pikant.
Wijnadvies: Cava Brut.

Reageer op dit artikel