artikel

Op weg naar een beeldige website

Horeca

Verbeter de kwaliteit van uw website door gebruik te maken van afbeeldingen. Met foto’s, tekeningen en andere illustraties is het mogelijk onderdelen van de site te accentueren en te verduidelijken. Smaakvolle foto’s van snacks en menu’s uit uw cafetaria geven uw site een flinke kwaliteitsimpuls.

Maar voordat u met afbeeldingen op uw site gaat werken is het belangrijk te weten dat foutief gebruik ervan juist nadelig werkt. Onscherpe foto’s of halve afbeeldingen verstoren het kijkgemak van bezoekers en tasten de kwaliteit van uw site behoorlijk aan. Daarnaast vormen ze niet echt een visitekaartje voor bezoekers. Gebruik daarom heldere foto’s en afbeeldingen die een toegevoegde waarde vormen voor het onderwerp en de site.
Voorkom problemen op uw site door het digitale bestand van een foto niet te zwaar te laten zijn. Internetgebruikers met een trage verbinding krijgen problemen wanneer afbeeldingen zwaarder zijn dan 10 kb. Alle informatie die op de website zichtbaar wordt, moet door de gebruiker immers worden binnengehaald. Internetgebruikers met een telefoonverbinding komen flink in de problemen wanneer de afbeeldingen te zwaar zijn.

Dits per inch
Comprimeer daarom de afbeeldingen, voordat u ze op uw site zet. Een resolutie van 72 dpi volstaat om een kwalitatief goede afbeelding op uw website te presenteren. Dpi staat voor ‘dits per inch’. Het is een maateenheid om het aantal beeldpunten per inch (= 2,54 cm), en dus de kwaliteit voor een illustratie weer te geven. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de kwaliteit. Voor het bewerken van afbeeldingen zijn goede softwarepakketten verkrijgbaar. Voorbeelden zijn Photoshop en Paint Shop Pro. Met deze programma’s is het mogelijk om zonder zichtbaar kwaliteitsverlies de zwaarte van een foto te verkleinen tot zo’n 10 kb.

Gebruik voor afbeeldingen de bestandsformaten GIF en JPG. GIF (Graphics Interchange Format) is geschikt voor afbeeldingen met een beperkt aantal kleuren en bij bewegende beelden. JPG of JPEG (Joint Photographic Experts Group) is geschikt voor afbeeldingen met veel kleurschakeringen en relatief weinig scherpe kleurovergangen. Vermijd zogeheten BMP-bestanden. Deze zijn niet bij alle browsers (= bladerprogramma om website te bekijken) zichtbaar.

www.klavertje.nl
Bestaria ’t Klavertje uit Holten maakt goed gebruik van illustraties op de strak vormgegeven website. De actiepagina toont professionele, smaakvolle assortimentfoto’s. ’t Klavertje biedt de maandfolder is zijn geheel aan als pdf-file. Hierdoor behoudt de folder zijn overtuigende werking. Foto’s in en om de zaak zijn in vergrote vorm te bezichtigen, door er op te klikken. Verder biedt de website een flinke hoeveelheid foto’s onder het kopje ‘evenementen’. Ook maakt de cafetaria gebruik van een duidelijke plattegrond om er te komen.

www.kurhaus.nl
Een hotelvoorbeeld om te wijzen op een sterk beeldelement: 360 graden beeldpresentatie. Het bekende hotel in Scheveningen ‘verleidt’ bezoekers met deze fraaie panorama view. Bezoekers kunnen kiezen uit beeldpresentaties binnen en buiten het hotel. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van de cursor de presentatie te sturen en in te zoomen. Voor cateraars biedt deze techniek prima mogelijkheden om activiteiten en locaties te tonen. En zo het product catering nog aantrekkelijker te maken.