artikel

Ramadan en de Turkse keuken

Horeca

Ramadan is de negende maand van het Islamitische maanjaar. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele omgang hebben zolang de zon op is. Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, […]

Ramadan is de negende maand van het Islamitische maanjaar. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele omgang hebben zolang de zon op is. Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, het lichaam te leren beheersen en God te danken. Tevens laat het de rijken honger ervaren.

Na zonsondergang is het feest. Als beloning voor de zelfbeheersing van overdag mogen Islamieten zich dan tegoed doen aan rijke maaltijden. Orthodoxe moslims brengen de laatste tien dagen van Ramadan in de moskee door. Daar bestuderen ze de Koran en bidden ze.

Suikerfeest
Het hoogtepunt is de avond van de 27ste dag. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de voorbereiding voor ‘Eid-ul-fitr’ (‘het feest van het verbreken van het vasten’ of ‘suikerfeest’). Tijdens dit drie dagen durende feest trekt men nieuwe kleren aan, worden cadeaus uitgewisseld, geeft men voedsel aan de armen en komen mensen bij elkaar om te eten en te drinken.

Turkse keuken
Turkije is een land met veel verschillende regionale keukens. Dit komt doordat in het verleden talloze invasies van vreemde volkeren een spoor van kookstijlen hebben achtergelaten. Bekende Turkse gerechten zijn de sjisj kebab (geroosterd vlees aan pennen), de börek (warme pasteitjes), köftes (geroosterde gehaktballetjes) en de pidet (plat brood).

Beroemd zijn baklava met honing en noten en natuurlijk het Turkse fruit.De toetjes zijn zeer zoet. Rozijnen, pistachenootjes, walnoten en hazelnoten worden in allerlei hartige en zoete recepten verwerkt. Van de fruitsoorten worden vooral meloen, kersen, vijgen, druiven, perziken en abrikozen veel geserveerd.

Verse kruiden en specerijen
De Turken houden ervan om groenten te vullen. Aubergines en paprika’s worden dan ook vaak gevuld met een pittig mengsel van gehakt, groenten en kruiden. Andere geliefde groenten zijn komkommer, prei, spinazie, uien. Eén van de meest befaamde smaakmakers in de Turkse keuken is de tomaat, vaak in de vorm van puree, samen met ui en knoflook. Verse kruiden zoals oregano, peterselie, koriander, selderie en munt worden veel gebruikt. Specerijen zoals komijn, piment en kaneel meestal in combinatie met vlees.
Ook yoghurt en honing spelen een belangrijke rol in de Turkse keuken. Bij vrijwel elke maaltijd wordt aryan (een yoghurtdrank) geschonken. Vele soepen en sauzen hebben yoghurt als basis.

Turkse maaltijd
Een echte Turkse maaltijd begint meestal met een aantal kleine snacks (mezze) en raki (likeur met anijssmaak). Serveer altijd iedere schotel apart, schenk niet te veel alcohol en besluit de maaltijd met vers fruit, sterke koffie en een zoet hapje.

Hieronder vindt u diverse heerlijke recepten.

Gegrild Turks brood
Turkse sandwich met tzatziki en gebraden gehakt
Chocolade baklava

Reageer op dit artikel