artikel

Rooibossen met Susanne Piët

Horeca

Ik was gisteren op de rooibos bij Susanne Piët. Voor een enkeling die haar niet kent: Susanne is psychologe en publicist, gespecialiseerd in communicatie en emoties, is auteur van onder meer Emotiemanagement (Contact, 1998) en recent De Emotiemarkt (Pearson, 2003), managementboek van het jaar ’04. Ze doceert, coacht, adviseert, treedt op als spreker en opereert als directeur van het Adviesbureau dr. Susanne Piët BV in Wapenveld. Zo.

Ik was gisteren dus rond drieën in het landhuis van Susanne in Wapenveld om gewoon eens even met elkaar een rondje te inspireren. Ik ben blij dat ik bij dit soort brainsessies altijd de helderheid van geest heb om een band mee te laten lopen. Want het gaat me toch heerlijk chaotisch van links naar rechts, met bijzinnen die leiden tot nieuwe ideeën voor artikelen en zelfs boeken, zelfs tot complete nieuwe levensfilosofiën (ik weet ‘t, ik overdrijf graag).

Toen ik vanochtend fris de band afluisterde was ik verbaasd over de duidelijke lijn in onze brainwaves. Ondanks of dankzij het heen en weer geslinger tussen emoties, inspiraties en betovering blijken we beiden gek te zijn op: het leven.

We kregen het al snel over managers en managementboeken. Susanne heeft hét managementboek van het jaar geschreven, zoals dit jaar erg duidelijk in de media voor het voetlicht is gebracht. (Dat terwijl het volgens haar helemaal geen managementboek is, tussen twee haakjes.)

Het kenmerk van managers is hun gebrek aan tijd. Hun gebrek aan tijd om boeken te lezen, managementboeken. Behalve als ze op vakantie gaan, dan hebben ze tijd om bij te lezen. Dan gaat een tas vol boeken mee.

Ook Susanne vindt dat een onbegrijpelijk ritueel: “Iedereen weet toch dat je tijdens je vakantie je energie moet laten stromen omdat je enorm geïnspireerd kunt raken door even ‘niets’ te doen? Neem dán een lekker boek mee, maar geen managementboek. Vaak zijn dit soort boeken juist inspiratiestoppers, met theoriën waar je op je vakantie helemaal niet aan moet denken.

Mijn oproep: laat die boeken thuis, maak je hoofd leeg en je zult zien dat je zélf op meer inspirerende ideeën komt dan in welk managementboek beschreven staat. Ga naar de film, naar een tentoonstelling, een museum, een terras, het strand. De momenten waar je het ’t minst van verwacht kunnen je enorme inspiratie geven.” En zo ging het twee uur door. Susanne vergat bijna haar paarden te voeren.

In het komende nummer van FZ, dat op 27 augustus verschijnt, geeft Susanne Piët haar top 5 van favoriete boeken.
Op 8 oktober geeft ze voor HSMAI Nederland een lezing.

Henk-Jan Winkeldermaat

Reageer op dit artikel