artikel

Stamppottentijd

Horeca

Wintertijd stamppottijd. Normaliter eten Nederlanders graag stevige kost in dit jaargetijde. Ook als lunch zijn stampotten ideaal; eenvoudig te bereiden, snel te serveren en betaalbaar. Vroeger behoorden de stamppotten tot de goedkoopste maaltijden, omdat ze werden gemaakt van wat het eigen land voortbracht. Door de grote hoeveelheden aardappelen hadden deze schotels bovendien een hoge verzadigingswaarde.

De bekendste stamppotten zijn weliswaar de boerenkool en de hutspot. Maar er zijn ontelbaar variaties te bedenken. Hieronder volgt een greep uit de vele stamppotgerechten die er te verzinnen zijn. Klik op het gerecht voor de bereidingswijze. Tenzij anders vermeld, zijn de recepten voor vier personen.

Eigentijdse stamppotten
Mediterrane stamppot met gegrilde karbonades
Stamppot paksoi met paddestoelen
Broccolistamppot met pijnboompitten
Spinaziestamppot met ei
Italiaanse stamppot met rucola en paddestoelen
Spruitjesstamppot met appelhachee
Radicchiostamppot met geitenkaas en mango
Zoete witlofstamppot met kerriesaus
Koolraapstamppot met veldsla en shoarmavlees

Stampotstamper
Stamppot, van welke samenstelling dan ook, is een oer-Hollands gerecht. Helaas wordt stamppot door de opkomst van keukenmachines en allerlei ander pureergerei maar al te vaak ‘verziekt’ en tot pap vermalen. Maar dat is niet de bedoeling. Stamppot hoort geen homogene gladde massa te zijn. Je moet er de gemengde ingrediënten nog duidelijk in kunnen herkennen. Echte stamppot heeft een grove structuur.

Een stamppotstamper is geen pureerder. Een stamppotstamper, ook wel etenstamper genoemd, heeft een stamper van draad. De producten die je ermee stampt en tegelijkertijd mengt behouden daardoor een grove structuur.Een professionele stamppotstamper is bij voorkeur van roestvast staal, en in verband met het gevaar van afbladderen zeker niet verchroomd.Er zijn heel grote stamppotstampers, die met name in instellingskeukens worden gebruikt. Er zijn ook kleintjes, die in de huishoudelijke keuken worden toegepast. De kleintjes zijn niet geschikt voor gebruik in de restaurantkeuken. Je slaat er je pols mee kapot op de rand van de pan. Kies voor professioneel gebruik dus een middelmaat in een robuuste, stevige uitvoering.

Golden Oldies
Boerenkool
Hutspot
Stamppot prei met pikante spekjes
Stamppot, bietjes- met grillworst
Andijviestamppot met bacon en tomaat
Bloemkoolstamppot met walnotensaus
Kabeljauwstamppot met mosterdsaus
Hete bliksem
Spinaziestamppot
Zuurkoolstampot met spek
Friese stampot hete bliksem met een hachee van kip
Drentse stamppot gele raapjes met parelhoenderboutjes
Groningse stamppot zuurkool met kalkoenfilet en roze bessensaus