artikel

Suikerfeest

Horeca

De negende maand van het Islamitische maanjaar is de Ramadan. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele omgang hebben zolang de zon op is. Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te […]

De negende maand van het Islamitische maanjaar is de Ramadan. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele omgang hebben zolang de zon op is. Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, het lichaam te leren beheersen en God te danken. Na zonsondergang mag men wel eten en drinken.

Suikerfeest
Het hoogtepunt van de Ramadan is de avond van de 27ste dag. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de voorbereiding voor ‘Eid-ul-fitr’ (‘het feest van het verbreken van het vasten’ of ‘suikerfeest’). Tijdens dit drie dagen durende feest trekt men nieuwe kleren aan, worden cadeaus uitgewisseld, geeft men voedsel aan de armen en komen mensen bij elkaar om te eten en te drinken.

Mohammed
‘Ied-al-fitr’ is een feest ter afsluiting van de vastenmaand. Vasten wordt door moslims onder meer gezien als een uiting van dankbaarheid. Daar is een aantal redenen voor. In de tijd van de Ramadan werd de koran voor het eerst op Mohammed ‘neergezonden’. Ook behaalde Mohammed in deze maand een belangrijke overwinning op de Mekkanen, waardoor het voortbestaan van de islam zeker werd gesteld. Veel mensen zijn natuurlijk blij dat het soms moeilijk vallende vasten tot een goed einde is gebracht; niet zelden zijn zij heel trots op hun prestatie.Er zijn dus veel redenen om vrolijk te zijn.

Dat is ook volgens de woorden van de profeet een goede zaak. Volgens de overlevering sprak hij eens, toen hij aanwezig was bij een groep vrolijk dansende en tamboerijn spelende vrouwen en kinderen, woorden met de volgende strekking: ‘Elk volk heeft zijn feestdagen, en dit is onze feestdag. Het behoort ook tot onze leefwijze op deze dag vrolijk en opgewekt te zijn.’

Turkse maaltijd
Een echte Turkse maaltijd begint meestal met een aantal kleine snacks (mezze) en raki (likeur met anijssmaak). Serveer altijd iedere schotel apart, schenk niet te veel alcohol en besluit de maaltijd met vers fruit, sterke koffie en een zoet hapje.

Klik hieronder voor een Turks/Marokkaans menu:

Marokkaanse soep
Marokkaanse gehaktballen met wortelsalade
Turkse Kalbura basti

Reageer op dit artikel