artikel

Temperatuur

Horeca

Als je een wijn met een minimaal zoetje op twee verschillende temperaturen serveert, met een temperatuurverschil van ongeveer 2 graden, dan blijkt dat die twee wijnen heel verschillend worden beoordeeld. De ‘warmere’ wordt als ronder en vriendelijker ervaren dan de ‘koudere’. De laatste wordt ervaren als zuurder.

Dat betekent dat dezelfde wijn, maar dan op verschillende temperaturen, kan functioneren bij verschillende gerechten. De ‘koudere’ past bij strakke, frisse gerechten, de ‘warmere’ komt goed tot zijn recht bij een rond, vriendelijk gerecht.
Conclusie: met vakmanschap en kennis van smaak kun je in de praktijk veel doen. Als gastvrouw of gastheer kun je zo voor een gast die een voorgerecht neemt en daarna een visgerecht, het ene neigend naar de frisse kant en het andere naar de volle, ronde kant, de combinatie kloppend maken door dezelfde wijn op verschillende temperaturen te serveren. Houd de wijn eerst op ijs, voor bij het eerste (frisse) gerecht. Haal daarna de wijn uit de koeler, zodat deze de gelegenheid krijgt om op te warmen en schenk deze wijn bij het tweede (vollere) gerecht in een nieuw glas.