artikel

Tomaten-venkelsoep

Horeca

Een heerlijk kruidige soep voor tussendoor, als voorgerecht of als maaltijdsoep. Het gebruik van venkel maakt deze soep heel bijzonder.
Venkel wordt voornamelijk geteeld in landen rondom de Middellandse Zee. Vooral in de herfst komt daar de productie goed op gang en gaat door tot ver in het voorjaar. In de zomer zijn de temperaturen in Zuid-Europa te hoog om met succes een goede bolvorm te krijgen. In ons Nederlandse koelere zeeklimaat gedijt het gewas, met zijn anijs-achtige smaak en geur, vooral in de zomer goed.
Venkel ziet eruit als een witte bol maar is in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de zogenaamde veertjes, is zeer goed te gebruiken als garnering of als lichte kruiderij in salades en vooral vissoepen. In deze tomaten-venkelsoep gebruiken we de ‘bol’.

Ingrediënten (voor 8 circa 8 liter)
18 cl olie
800 g gehakt
1200 g ui-ringen
800 g venkel
6 l vleesbouillon
1200 g tomatenpuree
6 ml cayennepoeder
6 ml paprikapoeder
3 cl komijnpoeder
1,5 cl venkelpoeder

Bereiding
Verwarm de olie en bak het gehakt rul en mooi bruin van kleur. Snijd de stengel en het wortelgedeelte van de venkel af. Snijd de venkelbol 2 keer overlangs door en snijd de stukken venkel daarna in smalle repen. Voeg de ui-ringen en de venkel bij het gehakt.
Doe de bouillon in de pan en breng deze al roerend aan de kook.
Roer de tomatenpuree, cayennepeper, paprikapoeder, komijnpoeder en venkelpoeder goed door elkaar. Schep het mengsel in de pan en laat zacht doorkoken totdat de venkel gaar is.