artikel

Tsiplata tabacca

Horeca

De Russische keuken is van oorsprong een boerenkeuken. Wat ingrediënten betreft en het sobere en voedzame karakter daarvan lijkt de Russische keuken wel wat op de traditionele Hollandse keuken. De ingrediënten zijn eenvoudig en ook in Nederland gemakkelijk te verkrijgen en goedkoop.Wat Hollanders en Russen ook eeuwenlang gedeeld hebben, is het gebruik van haring en roggebrood als volksvoedsel. En natuurlijk zuurkool. De Russische keuken heeft wel meer zure smaken dan wij gewend zijn. Zelfs het Russische brood smaakt een beetje zuur, doordat de rogge waar het van gemaakt wordt een fermentatieproces ondergaat. En zonder zure room ook geen Russisch eten.

Op het uitgestrekte Russische platteland, waar de bevolking bijna helemaal zelfvoorzienend is, worden producten verbouwd waarvan een wintervoorraad gemaakt kan worden. Veel mensen hebben een grote kelder vol aardappelen, kool, winterwortels, bieten, tomaten, augurken en uien.

Het verbaast ook niet dat kip in de Russische keuken eveneens een belangrijk ingrediënt is. Tsiplata tabacca, plat gebakken kip in een pittige knoflooksaus, is een van de vele traditionele gerechten met kip.

Ingrediënten
1 kip à 800 g
marinade:
15 ml chilipoeder
15 ml gemalen koriander
15 ml gemalen kardemom
15 ml basilicum
15 ml sweet chilisauce
15 ml hot sambal
25 cl zonnebloemolie

saus:
15 ml tomatenpuree
1 theelepel hot sambal
15 ml vers gemalen koriande
r15 ml bouillon
15 ml vers gemalen knoflook
15 ml sweet chilisauce

Bereidingswijze:Meng de ingrediënten voor de marinade.Deel de kip doormidden en sla de helften plat. Smeer de kip aan beide kanten goed in met de marinade. Doe de kip in een grote pan en dek deze af met een zware deksel. Laat dit 6 à 8 uur staan.

Meng de ingrediënten voor de saus.Bak de kip in zonnebloemolie in een koekenpan met een zware deksel erop. De kip moet onder deze deksel aan beide kanten gebakken worden.

Smeer de kip nadat deze goed gebakken is aan beide kanten in met de saus.