artikel

Turkse Kalbura basti

Horeca

Ingrediënten1/2 pakje margarine2 glazen zonnebloemolie 1 Turks theeglas irmik (griesmeel)1 1/2 glas melk 1 1/2 theelepeltje bakpoeder 1 handvol suiker geraspte sinaasappelschilvanillesuiker snufje zoutbloem, zoveel als nodig is walnoten (fijngemaakte ongeveer 100 gram) 1 kilo suikerwatercitroensap BereidingVerwarm de oven op ongeveer 200 graden. Doe ondertussen in een pan 1 kilo suiker en doe er koud […]

Ingrediënten
1/2 pakje margarine
2 glazen zonnebloemolie
1 Turks theeglas irmik (griesmeel)
1 1/2 glas melk
1 1/2 theelepeltje bakpoeder
1 handvol suiker
geraspte sinaasappelschil
vanillesuiker
snufje zout
bloem, zoveel als nodig is
walnoten (fijngemaakte ongeveer 100 gram)
1 kilo suiker
water
citroensap

Bereiding
Verwarm de oven op ongeveer 200 graden. Doe ondertussen in een pan 1 kilo suiker en doe er koud water bij zoveel dat het 1 vinger boven het suiker staat. Breng dit aan de kook. Als het gaat koken doe je er een kneep citroensap bij en zet het zacht. Laat dit 10 minuten doorkoken.Zet het dan uit. Doe de brio(kamertemperatuur en kneed dit samen met de suiker,vaniele suiker,voeg de zonnebloemolie toe en kneed het mee, voeg de rest ook toe en doe er dan steeds wat bloem bij tot het een vaste maar vette deeg wordt.

Dan maak je ovale balletjes ter grote van een kleine denneappel.Pakt een rasp en legt het op de ribbeltjes(voor model), druk voorzichtig een kuiltje in aan de bovenkant zonder er een gaatje door te duwen.Vul deze met wat gemalen walnoot en sluit het af door het bij elkaar te knijpen.Dan draai je hem om en leg je hem op een bakplaat met de dichtgeknepen kant naar beneden dus. Dit doe je met al het deeg en als de bakplaat vol is doe je ze in de oven.En bakt ze goudbruin.(niet te donker).Haal ze dan uit de oven en doe ze in een diepe tepsi(schaa) naarst elkaar.De surub(suikerwater) moet wat afgekoelt zijn en dan giet je het over de kalbura basma heen.Laat het minstens 12 uur intrekken en dan afiyet olsun!

Tip: Zoet nagerecht of gewoon lekker bij de thee!

Reageer op dit artikel