artikel

Turron de Alicante

Horeca

De bekendste zoetigheid uit Valencia en omstreken is Turron. Turron is een enigszins op noga gelijkende amandelpasta. De amandelboom werd voor het eerst geplant in deze streek door de Moren. Sindsdien zijn amandelen niet meer weg te denken uit de Spaanse keuken. Er zijn twee soorten turron: zachte turron uit Jijona en harde turron uit Alicante. Het is een voortreffelijk nagerecht na een Spaanse maaltijd, al dan niet opgediend met vanille-ijs of fruit. Een dessertwijn die hier prima bij past is Pedro Xemenez-sherry, een volle, krachtige en stroperige sherry met een geur van rozijnen, zeer donker mahoniekleurig.

Ingrediënten
400 g geroosterde amandelen
200 g honing
300 g suiker
scheutje citroensap
kaneelpoeder
5 eiwitten

Bereiding
Maak de geroosterde amandelen goed fijn. Doe honing, suiker en fijngemalen amandelen in een pan. Voeg een paar druppels citroensap en wat kaneelpoeder toe. Verhit op laag vuur de inhoud van de pan. Blijf een aantal minuten goed roeren met een houten spatel.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze door het amandelmengsel. Blijf net zolang roeren tot er een gelijkmatige en enigszins compacte amandelpasta ontstaat. Haal de pan van het vuur als de amandelpasta een mooie bruine kleur heeft gekregen en begint te karameliseren. Schep de inhoud in een cakevorm (ingevet) en laat de pasta helemaal afkoelen.