artikel

Waar rook is…

Horeca

De rookvrije werkomgeving is (gelukkig) weer uitgesteld. We horen barre verhalen uit Ierland en New York. Omzetreducties van wel 50 procent. Maar zou Niet Roken ook een plus kunnen zijn voor de restauratieve horeca? Will Jansen van Horeca Journal stak hier en daar de pijp aan.

Henk Kok:
‘We hebben hier in Delfzijl de zomer overleefd, dus wat zou ik klagen? Maar dat niet roken lijkt me niet prettig. Ik ben 43, heb nooit gerookt, maar ook nog nooit last gehad. Roken noemen we hier gezellig. Die overheid wil wat. Ik moet kleppen in mijn waterleiding, de Keuringsdienst van Waren zit je voortdurend op je kop, de gemeente verhoogt elk jaar zijn belastingen en nu dat roken weer. Gasten die willen roken, zet ik bij de open haard, achter in de zaak. Als het zover is, moet het maar zo. Ik zie ze in elk geval niet buiten staan.’
Eigenaar van restaurant De Kakebrug in Delfzijl

Fred Wielinga:
‘Ja en nee. Het is moeilijk om iedereen het roken te verbieden, maar makkelijk zou het wel zijn. Een sigaren rokende buurman is niet leuk, dat bederft je eetlust, maar ik verkoop die dingen wel. Hoe moet dat dan? Lastiger vind ik het dat je iemand het plezier van roken afneemt. Ik vind het zelf lekker om na het eten een sigaretje op te steken. Hij heeft dus weer twee kanten, die medaille. Geld voor een grote afzuiging heb ik in elk geval niet, dus dat is geen oplossing.’
Eigenaar De Gasterie in Hindeloopen.

Guy Karhof:
‘Voor ons bedrijfje ligt dat een beetje moeilijk. De eigenaresse is door het roken haar zus kwijtgeraakt, dus die is fel anti. Zij zou het een pluspunt noemen. Zelf vind ik het lekker om een beetje uit te buiken na het diner. Koffie, cognac, sigaar, heerlijk. Dat plezier moet je niet willen weghalen. De laatste tijd spreken mensen voor een partij regelmatig af dat er op hun feest niet gerookt wordt. Dekken we geen asbakken in. Zo kan het ook.’
Chef-kok van In de Groene Lantaarn in Zuidwolde.

Martin Schols:
‘Ik denk dat het een plus is. Voor je gezondheid is het beter en voor je eigen smaakbeleving en die van de mensen om je heen is het in het restaurant ook beter. Mensen die genieten van een sigaar na, kun je misschien het beste naar een andere ruimte sturen. Wij hebben onze luchtcirculatie laten opmeten. Daar waar de lucht binnenkomt, mag niet gerookt worden en wil je wel roken, dan placeren we je bij het punt waar de luchtstroom verdwijnt. Daar kun je ook bij het reserveren rekening mee houden. En verder heel secuur omgaan met asbakken. Maar liever helemaal niet roken, wat mij betreft.’
F&B manager Bilderberg De Klepperman, restaurant De Gasterie in Hoevelaken.

Sylvia van de Velde:
‘Totaal niet roken? Daar zijn we in Nederland nog niet aan toe. Dan blijven de mensen weg en krijgen wij dus de zwarte piet toegespeeld. En we hebben het al zo moeilijk. Doe het maar in stappen, dan kan iedereen er aan wennen. Mensen die hier komen eten, zijn er de hele avond, die kan ik het roken toch niet weigeren.? Gelukkig hebben we een lounge, dan kan het daar en bedien ik ze zelf. Ik rook niet, maar of ik erin wil werken is mijn zaak. Het beste zou zijn als we het met elkaar oplossen. Stoor je niet zo snel aan een medemens, dan word je minder snel ziek ook.’
Eigenaresse Hotel Restaurant Bellevue in Simpelveld

Reageer op dit artikel