artikel

Afzakken naar Horeca Expo in Gent

Horeca

Horeca Expo is de grootste horecabeurs van België. Met ruim 600 exposanten en een randprogramma van proeverijen, wedstrijden, symposia en demonstraties van topchefs is de beurs ook interessant voor Nederlandse horecaondernemers. Onder de circa 60.000 beursbezoekers bevinden zich jaarlijks zo’n 2500 landgenoten. Van 21 tot en met 25 november vindt dit beursspektakel bij onze zuiderburen plaats.

Bij het randprogramma valt het debat ‘Restaurantgidsen, uw vriend of vijand’? op. Een actueel thema, want veel horecaondernemers zien dankzij de veelheid aan gidsen door de bomen het bos niet meer. De discussie is een primeur. Voor het eerst geven de samenstellers van de vijf belangrijkste restaurantgidsen in België samen tekst en uitleg over hun uitgaves. De deelnemers zijn Paul van Craenenbroeck (Michelin-gids Benelux), Paul Gelders (GaultMillau Benelux), Hugo van Mossevelde (Guide Lemaire), Jan van Hemeledonck (Knack Restaurantgids) en Wim Asaert (Deltagidsen). Beursbezoekers kunnen ook hun zegje doen of vragen stellen. Het debat vindt plaats op 23 november om 11.00 uur in het auditorium. Overigens staat een soortgelijke discussie ook gepland voor de komende Horecava.

Maar het gevarieerde en kwalitatieve beursaanbod is volgens product manager Nancy Lippens de belangrijkste reden om de Horeca Expo te bezoeken. De verhouding is 60 procent food & beverage en 40 procent non-food. Verder zijn er elke dag meerdere wedstrijden en kookdemonstraties. Zo organiseert de Gentse Hotel- & Bakkerijschool Tweebruggen op zondag 21 november de wedstrijd Beste Viswaterzooi van Gent. De dag erna wordt gestreden om de titel Beste Grootkeukenkok van België. Het thema is een feestgerecht realiseren voor een budget van € 6,-.

Die dag vindt ook de wedstrijd Vis van het Jaar plaats, met als hoofdingrediënt de zeewolf. De Catering Contest 2004 van Compass Group op dinsdag staat alleen open voor koks die bij deze organisatie werken. Gastronomisch Vacuümgaren is het wedstrijdthema op de woensdag. De laatste beursdag staat de strijd om de Beste Ambachtelijke Kok op het programma, een activiteit van de Vereniging Meesterkoks van België. Alle wedstrijden zijn live te volgen op de tribunes in hal 8. Culinair Ateljee verzorgt dagelijks demonstraties in hal 1 onder de noemer ‘Convenience in het Eetcafé’. Belicht worden trends in soep, broodjes, biergerechten en salades. Interessant voor cafés en brasserieën.

Baanbrekers
Zo’n 23 innovatieve producten en diensten worden gepresenteerd als Baanbrekers. Grote borden bij de ingang vertellen waarom zij zich onderscheiden. Het belangrijkste criterium is dat ze nieuw en vernieuwend zijn voor de Belgische markt. De nominaties zijn verdeeld over de vijf sectoren in de horeca: cafés, fastfood, catering en grootkeukens, restaurants en hotels. Per sector wordt een innovatie-award uitgereikt. Een kleine greep uit de genomineerde Baanbrekers.

De Belgische jeneverfabrikant Konings komt met kleurrijke ‘jenevers’ van het merk Smeets en speelt daarmee in op de alweer voorbije hype van trendy mixdranken. De Cactusjenever (20%) heeft een heldergroene kleur en een frisse smaak door de combinatie van basisjenever met aroma’s uit cactussap, guarana en citroen. De Vijgenjenever (20%) heeft een paarse kleur omdat de drank gerijpt is op vijgenextracten. In de Vanillejenever (18%) is een echt vanillestokje gestopt. Tel. (0032) 11 81 92 22. www.konings.be.

Halogeenlampen zijn een veelgebruikte verlichtingsvorm in de horeca. Om de kosten te drukken presenteert Braine-Light een spaarlamp van 6 volt met de typische vorm, het uiterlijk en het effect van een klassieke halogeenlamp. Volgens de firma heeft de halogeenachtige lamp een levensduur van 8000 uren, dat is vier keer langer dan de klassieke halogeenlamp. Hij geeft geen warmte af en heeft een lager verbruik, 7 Watt. Tel. (0032) 89 71 46 53. www.brainelight.be.

Kapason heet de dispenser van foliezakken voor natte paraplu’s van de firma Efas. De café- of restaurantbezoeker pakt zo’n foliezak bij binnenkomst van de zaak, stopt er zijn natte paraplu in en kan die zonder problemen bij zich houden of met zijn overjas aan de kapstok hangen. De horecazaak blijft bij regenachtig weer gespaard van natte en vuile vloeren. De kans op verlies van de paraplu is op deze manier ook kleiner. Tel. (0032) 93 84 20 50. www.efas.be.

De nieuwigheid van koksbroek Sirocco ligt in de vochtopslorpende riem I-Belt. De firma Clément-Eurofoodmat heeft er internationaal patent op. De verstevigde en rekbare riem is bekleed met een stof, waarvan de vezels de transpiratie absorberen. Het comfort wordt vergroot door het feit dat de riem sluit met een zelfklevende sluiting. De kok kan zo tijdens het werk de riem minder strak aanspannen. De broek heeft twee zakken, voor en opzij, en is verkrijgbaar in twaalf kleuren. Tel. (0032) 43 58 32 86.

Reageer op dit artikel