artikel

General Food Law

Horeca

Vanaf 1 januari 2005 moet in Nederland de herkomst van alle levensmiddelen achterhaald kunnen worden. De voorschriften over deze traceerbaarheid staan in de Europese “General Food Law” (GFL). De wet geldt voor voedingsmiddelen, diervoeding en voedselproducerende dieren.

De GFL houdt in dat levensmiddelen in alle stadia van productie (productie, verwerking, distributie) traceerbaar zijn. In elke schakel moet worden bijgehouden waar de grondstoffen vandaan komen, waarin ze worden verwerkt en waar het eindproduct zich bevindt.Het doel van de nieuwe regelgeving is het sneller kunnen traceren van afwijkingen van voedselveiligheid en bij incidenten sneller en efficiënter verdachte producten uit de schappen terug kunnen halen.

Ieder magazijn in de levensmiddelenindustrie moet precies kunnen zeggen waar het voedsel vandaan komt en waar het naar toe is gegaan. Bij een eventuele terughaalactie moet een magazijn binnen vier uur voor informatie kunnen verstrekken. Verder zijn magazijnen zelf verantwoordelijk voor een risico-analyse, procedures voor traceringsanalyse en bepaling van de omvang van de terughaalpartij.

Reageer op dit artikel