artikel

Horecava 2005 bol van activiteiten

Horeca

De RAI trekt er hard aan om de Horecava jaarlijks interessant te houden voor bezoekers. De editie van 2005, die van 10 tot en met 13 januari in Amsterdam wordt gehouden, staat bol van activiteiten. Ruim 400 exposanten staan er met producten en diensten.

De strategie van de beursorganisatie RAI is duidelijk. Ook in oneven jaren, als belangrijke standhouders als brouwers en koffieleveranciers kiezen voor het MECC in Maastricht en niet voor de RAI in Amsterdam, moet en zal de Horecava het nationale en internationale platform zijn voor de branche. De editie van 2005 laat zien dat die ambitie heeft geleid tot ongewoon veel beursactiviteiten.

Nieuw is het evenement Hostec-EurHotec dat van maandag tot en met woensdag wordt gehouden, speciaal voor de hotellerie. Tientallen ICT-leveranciers tonen hun nieuwste producten. Tijdens bijeenkomsten wordt verhaald over de belangrijkste technologische ontwikkelingen. De wijnbeurs Wine Professional is in vierkante meters gegroeid. Er vinden proeverijen en discussies plaats. Op maandag zullen vier hoofdredacteuren van vier restaurantgidsen – Michelin, Gault Millau, Lekker en Iens – met elkaar in debat gaan. Wine Professional staat onder regie van Jan van Lissum en zal van maandag tot en met woensdag worden gehouden.

Dit jaar heeft de beursorganisatie innovatie gekozen als een van de speerpunten. Op maandag zal voor de vijfde keer de Horeca Innovatieprijs worden uitgereikt aan een leverancier met een opvallend nieuw product. De wedstrijdjury zal uit ruim vijftig inzendingen een winnaar kiezen die ook de beurs tentoongesteld zal worden, samen met andere opvallende noviteiten. Op de beursvloer staat een nieuw World Food Trends-paviljoen met aandacht voor de Indiase, Pakistaanse en Noord-Afrikaanse keuken. Ook is er aandacht voor speciaalbieren op het ‘Proeven met Proost-plein’, waar zo’n 40 verschillende speciaalbieren te proeven zijn.

Nieuwe Chinese keuken
Ook dit jaar is de HorecavaArena een van de middelpunten van de beurs. Iedere dag zijn er kookdemonstraties en proeverijen. Chinese koks gaan koken volgens een nieuwe Chinese menukaart. Het is de start van een ambitieus project om de nieuwe Chinese keuken van de grond te tillen. Op maandag zal in de Arena de bekendmaking plaats hebben van de Chef of the Year van Gault Millau.

Dinsdag wordt het nieuwe Europese Kookboek gepresenteerd door Nico de Rooij, initiatiefnemer van onder meer l’Europe a table. Woensdag volgt de masterclass Bier & Spijs van het Koks- en Gastvrijheidsgilde. Donderdag is er een horeca-kennisquizz. Wat blijft zijn de Nationale kampioenschappen voor jonge koks en jonge gastheren en gastvrouwen, georganiseerd door het SVH.

Ook de wedstrijd Kastelein van de Toekomst en de wedstrijd om het Lekkerste Broodje zijn weer van de partij, evenals de convenience-kookwedstrijden.

Op dinsdag is er de Hotellunch met als thema Investeren in Innovatie. Deze lunch is een initiatief van de RAI, bedrijfschap Horeca en Catering, Koninklijk Horeca Nederland en Misset Horeca. Twee jaar geleden bezochten circa 43.000 mensen van 22.000 bedrijven de beurs. Beursmanager Suzanne Hylkema hoopt in 2005 eenzelfde aantal te halen. ‘Het gaat ons niet om de kwantiteit. Al jaren streven we naar zo’n goed mogelijk publiek: vakmensen uit de horeca die zich op de hoogte willen stellen van nieuwe ontwikkelingen. Standhouders en bezoekers reageren hier goed op.’

Reageer op dit artikel