artikel

Kerst

Horeca

Een van de meest veelbelovende nieuwe kerstarrangementen is de private christmas party, een eigen kerstfeestje met vrienden en vriendinnen in de horeca. Restaurant Savarin in Rijswijk heeft, voor zover ik weet, een primeur. Begin december waren al zes van de acht beschikbare kerstfeestjes verkocht. Opbrengst: 1000 euro voor 10 personen en 95 euro voor elke […]

Een van de meest veelbelovende nieuwe kerstarrangementen is de private christmas party, een eigen kerstfeestje met vrienden en vriendinnen in de horeca. Restaurant Savarin in Rijswijk heeft, voor zover ik weet, een primeur. Begin december waren al zes van de acht beschikbare kerstfeestjes verkocht. Opbrengst: 1000 euro voor 10 personen en 95 euro voor elke persoon extra.

Mede-eigenaar Patrick van Zuilen zag de vier vergaderzalen van zijn bedrijf met kerst leeg staan. Alleen voor de kerstbrunch werden deze gebruikt. Het idee voor private dining op beide kerstavonden werd geboren. Ik vermoed dat dit arrangement volgend jaar navolging zal krijgen.Dat het idee van een private christmas party aanslaat, past in het tijdsbeeld. Steeds meer mensen proberen aan een massaproduct een persoonlijk karakter te geven. Een kerstdiner in een restaurant is soms wat stijfjes: je zit de hele avond op een stoel, voortdurend in de plooi omdat je rekening moet houden met andere gasten. Het product dat wordt aangeboden is voor iedereen gelijk.

Eten met goede vrienden in een aparte ruimte is losser, informeler, gezelliger en op maat gemaakt: de ervaring is daarom dieper en de emotionele opbrengst voor de deelnemers stukken groter. Ik vermoed dat een grote groep mensen hier geld voor over heeft.Sowieso verwacht ik de komende jaren een opkomst van alternatieve kerstarrangementen. In de stad waar ik woon en werk zag ik een hip café-restaurant een Bojangles kerstparty aankondigen, in de sfeer van de American fifties, met muziek van bekende zoetgevooisde crooners als Sinatra en Dean Martin. Informeel, ironisch, stijlvol. Mij spreekt zoiets meer aan dan een strak zesgangen-kerstdiner dat om zes uur begint en om twaalf uur eindigt.

De bekende trendwatcher Faith Popcorn beweert dat in deze eeuw tijd schaarser wordt dan geld. Dat betekent dat werkende mensen steeds kritischer zullen kijken naar de besteding van hun kostbare vrije uren. Die uren moeten een emotionele waarde vertegenwoordigen.Als reactie op de verharding en technologiesering van de samenleving ontstaat een groeiende behoefte aan spiritualiteit. Verbondenheid met dierbaren zal daarom opnieuw worden gevierd – liefst buitenshuis indien het verlangde product daar wordt aangeboden. Dat is makkelijker en exclusiever.Een Private Christmas Party is een veelbelovend idee.

Hans Steenbergen
Hoofdredacteur Misset Horeca