artikel

Topchefs op Champagne aan Zee en Sprankelend 2004

Horeca

Op zondag 21 november 2004 organiseert Perswijn, met een oplage van 15.000 exemplaren het toonaangevende wijntijdschrift van Nederland, voor de derde maal ’Champagne aan Zee’. Dit keer zullen 10 chefs uit de top van de GaultMillau restaurantgids het evenement met amuses ondersteunen.

Meer dan 40 Champagnehuizen zullen ruim 100 verschillende Champagnes laten proeven. De meest prestigieuze huizen zullen vertegenwoordigd zijn, zoals Bollinger, Piper-Heidsieck, Taittinger, Krug, Dom Pérignon, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Roederer, Laurent-Perrier, om er slechts enkele te noemen. Naast de grote proeverij zullen de laatste drie huizen in alle zalen van het Kurhaus een beperkt aantal masterclasses organiseren. Vertegenwoordigers en wijnmakers van deze huizen geven uitleg en laten de mooiste champagnes proeven.

Alle informatie is te vinden op www.wijnpers.nl/champagne. Voor eenieder zal het weer een feest zijn een favoriete Champagne te vinden. Opnieuw zal dit jaar de parallelmanifestatie ’Sprankelend’, met mousserende wijnen uit de gehele wereld worden gehouden. In aparte zalen (Zuidzijde) zullen de Crémants, Cavas, Spumantes, Sekts en andere mousserende wijnen geproefd kunnen worden.

Wedstrijden
In drie (voor publiek toegankelijke) wedstrijden zal worden gestreden om:
– De beste Champagne brut (non millésimé)
– De beste Champagne millésimé en/of cuvée prestige
– De beste mousserende wijn

Uitsluitend op voorintekening kunt u deelnemen aan de Masterclasses, wedstrijden, lunch en diner; zie onderstaande site. Het aantal plaatsen is beperkt en sommigen zijn reeds volgeboekt, zoals voorgaande jaren.

Culinaire mogelijkheden
Men wil meer nadruk leggen op de culinaire mogelijkheden van Champagne en mousserende wijnen. Een aantal chefs, geselecteerd uit de GaultMillau restaurantgids zullen de champagnes ondersteunen met speciaal gemaakte amuses. Per amuse zal een (aantal) Champagne(s) aanbevolen worden door o.a. Henk Savelberg (Savelberg), Onno Koksmeijer (Okura Hotel, Ciel Bleu), Harry Visbeen (Het Ganzenest), Robert Kranenborg (Le Cirque), Paul Lute (Lute), Edwin van der Goor (Seinpost), Koos van Noort (Kandinsky, Kurhaus) Marc Smeets (Marc Smeets, Corona).

Daarnaast zal de Nederlandse afdeling van GaultMillau Benelux vijf chefs bekend maken die worden genomineerd voor de titel ‘Chef van het jaar 2005’ en vijf chefs die in aanmerking komen voor de nieuwe titel ‘Belofte van het jaar 2005’. Het Kurhaus Hotel Scheveningen zal weer zorgdragen voor een mooie lunch en een spectaculair diner, natuurlijk begeleid met Champagne. Ook biedt het Kurhaus Hotel mooie arrangementen aan met overnachtingen op zaterdag en zondag. De speciale arrangementen zijn te boeken bij het Kurhaus Hotel (www.kurhaus.nl).

Champagne aan Zee trok vorig jaar ruim 1200 bezoekers. Dit jaar worden er meer verwacht. Vanaf zaterdag zullen weer in totaal 2.000 à 3.000 flessen gekoeld klaar liggen: een logistiek huzarenstukje. Meer dan 60 mannen en vrouwen van het Kurhaus Hotel en de Perswijn Crew zullen er alles aan doen om ook deze dag wederom tot een succes te maken. Tijdens het evenement zullen Sabreurs met de sabel Champagneflessen openen. Dit ritueel vindt zijn oorsprong uit de tijd van Napoleon, toen de chevaliers een gemakkelijke manier zochten om een ’overwinningsfles’ te openen. Na het onthoofden van de fles kan de inhoud gevaarloos genuttigd worden.

Reageer op dit artikel