artikel

Arjan Wienen

Horeca

Op 1 januari nam Arjan Wienen (27) een dagzaak/lunchroom in Venray over. Daarvoor werkte hij 6 jaar in de luxe horeca, waaronder bij Da Vinci Maasbracht en restaurant Onder de Boompjes. Op dit moment voert hij in zijn zaak ‘ Zowyzo’ een zeer uitgebreide kaart met veel trends, salades, clubsandwiches, shakes en fijnproevergerechten. Er komt veel bij kijken, maar hij vindt dat zichzelf inmiddels bewezen heeft. Hij noemt Zowyzo een begrip in Venray.Zelfvertrouwen heeft Arjan dus wel, zelfs zoveel dat hij zichzelf opgaf voor onze rubriek ‘ Talent van de Week’. En voor zoveel zelfvertrouwen gaan wij dus echt door de knie n!

Arjan Wienen

Opleiding?

  • VBO Consumptieve Techniek Deurne
  • Facilitaire Dienstverlening Gilde Opleidingen Venray/Venlo
  • SVH zelfstandig werkend gastheer Gilde Opleidingen Sittard
  • SVH Wijncertificaat, SVH Ondernemingsplan

Horecadebuut?
Tijdens mijn periode op het voortgezet onderwijs heb ik bij diverse restaurants gewerkt waaronder bij Bistro Grotels Hof in Bakel en bij Restaurant In de Keulsche Pot in Overloon.Daarna heb ik veel ervaring opgedaan in de bediening bij Restaurant Onder de Boompjes in Overloon van meesterkok René Brienen. Aansluitend heb ik bij Restaurant Da Vinci in Maasbracht, onder leiding van meesterkok Margo Reuten en gastheer Petro Kools gewerkt.

Beste leermeester?
Zowel chef-kok Margo Reuten, als gastheer Petro Kools van Restaurant Da Vinci in Maasbracht. In mijn tijd kregen ze hun eerste Michelinster. Dan is het extra leuk om dat niveau te handhaven. Zij waren beide zeer gedreven in hun vak, ik ook. Ik heb daar veel geleerd, zowel vakkundig als mondeling. Alles staat op een hoog niveau, dus je leert de kneepjes van het vak. Zonder die zaak was ik qua ervaring moeilijker het zelfstandig ondernemersschap ingegaan.

Inspiratie?
Sommige combinaties ontdek je zelf. Soms lees je erover, of zie je ze op je vrije dag ergens anders. Soms ga je daarmee aan de slag en komt er iets heel anders uit. Je hebt toch je eigen stijl die je doorvoert in je eigen zaak. Ook zie je weleens bij de groothandel een product en dan gaat dat motortje vanzelf draaien. Ook in bed komen de ideeën boven, omdat je dan vaak rustig kunt nadenken over nieuwe dingen. Belangrijk is kijken naar nieuwe trends, bijvoorbeeld op een horecabeurs of via de groothandel.

Droomgerecht?
Dat verschilt nogal eens, maar op dit moment is het een pasta met scampi’s, rode paprika en een paprikasaus. Verder zoek ik naar nieuwe dingen, maar de hardlopers op de kaart zijn eigenlijk ook droomgerechten. Denk aan een clubsandwich of oerbrood met carpaccio en pesto.

Medium om horecakennis te verbeteren?
Natuurlijk Zibb.nl/horeca, maar ook andere pagina’s die aanverwant zijn. Verder lees ik een aantal tijdschriften zoals de Misset Horeca en Lunchroom.

Werkt het liefst bij?
Wat ik nu al bereikt hebt vind ik prima zo. In de toekomst kijken is heel moeilijk. Zolang hetgeen je doet je boeit is het goed. Een eigen zaak was het streefpunt, nu dat er eenmaal is ga je voor continuïteit en kwaliteit.

Ergernis op je werkplek?
Sommige gasten zijn nogal ongeduldig. Ik kan met een gerust hart zeggen dat wij heel snel zijn in service. Zowel in de bediening als in de keuken. Soms is een minuut al te veel voor mensen en gaan ze knipperen met hun vingers, daar erger ik me aan.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Het starten van een eigen zaak. Ook het behalen van een Michelinster bij Da Vinci heeft veel impact op me gehad. Dat was goed voor de teamspirit.

Zwakste punt?
Ik ben soms te impulsief. Verder ben ik een perfectionist, wil alles gewoon heel goed doen. Dat kan soms wat confrontaties met personeel opleveren.

Allerliefste bezit in de keuken?
Dit is heel moeilijk, want ik ben niet zo’n materialist. De koffiemachine is me wel dierbaar, omdat ik hoop dat ie nog lang meegaat.

Welk misverstand bestaat er over jou?
Dat ik gewoon werkzaam ben in mijn zaak, sommige gasten denken dat ik de kok/gastheer ben ofzo. Maakt verder ook niet uit, want ik blijf liever mezelf dan dat ik naast mijn schoenen ga lopen.

Over tien jaar….
doe ik nog hetzelfde als nu, denk ik. Ik hoop dan mijn zaak te kunnen verbouwen, zodat alles is ingericht zoals ik zou willen. Omdat ik deze zaak overnam was alles al aanwezig, maar je hebt nu eenmaal altijd wat dingetjes in je hoofd…

Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga denk ik…..
kijken wat de dag vandaag weer brengt. Iedere dag is anders, dus verloopt ook anders.Iedere dag is een lange dag maar ik ben ook nooit chagrijnig ‘ s morgens, alhoewel ik soms wel denk: kon ik nog maar even lekker in bed liggen…..

Reageer op dit artikel