artikel

Brand kwam op het goede moment

Horeca

Begin dit jaar hebben Hans en Jessica Knoop plannen hun café, De Beurs in Meppel, te verkopen. Het bedrijf dat Hans in ’74 met zijn vader startte, biedt niet langer voldoende uitdaging. Tot de zaak deze zomer in vlammen opgaat en alle energie nodig is om het bedrijf weer in oude luister te herstellen.

Een klein jaar geleden had Hans Knoop er eigenlijk wel genoeg van. Na dertig jaar café De Beurs vindt hij het tijd voor iets anders. Bijna 52 is hij dan. ‘Als ik nog wat wil, moet het nu’, luidt het credo. Er volgen een paar gesprekken met potentiële huurders, waaronder brouwer Heineken.Tot in de vroege woensdagochtend van 11 augustus de schoonmaakster ineens een harde klap hoort op de eerste verdieping. Kortsluiting in het buffet, zal het onderzoek uitwijzen. Niet veel later slaan de vlammen al uit het dak. Nog even hoopt de brandweer in ieder geval de benedenverdieping te kunnen redden, maar als na anderhalf uur de voorgevel instort, blijkt die hoop ijdel.

Vier maanden later kijken Knoop, echtgenote Jessica en dochter Nicole vanuit de bouwkeet neer op één grote zandbak. Waar ooit ‘De Huuskamer van Möppelt’ stond is net nieuwe grond geïnjecteerd en de eerste damwand geplaatst. ‘Ontzettend veel reacties hebben we gehad. Zelf hadden we nooit in de gaten dat ons café zoveel impact had. Maar Meppel was echt verslagen. In de krant stond: ‘Bij De Beurs vond je je liefde of verloor hem’. Zelfs een collega zei dat De Beurs meer dan een café was, een instituut. Dezelfde middag was de verzekering al geregeld. Binnen 24 uur na de brand hadden we eigenlijk alles alweer op de rit staan. Bij collega’s konden we terecht voor werkoverleg.’ Toch halen ze de gehoopte openingsdatum van 30 april niet. Half juni is een realistischer tijdspad. ‘Het hele traject duurt langer dan verwacht’, zegt Jessica Knoop.

Tussen alle perikelen rond de herbouw door meldt Hans zich begin november bij de dokter met wat vage klachten. Linea recta kan hij door naar het ziekenhuis, waar niet veel later een viervoudige omlegging rond het hart wordt uitgevoerd. ‘Dat kon er ook nog wel even bij’, verzucht Jessica. Net twee dagen is Hans uit het ziekenhuis als we hem spreken en eigenlijk oogt hij best weer fit. Al moet hij zijn inspanningen voorlopig beperken. Eerst moet het borstbeen vastgegroeid zijn.

‘Hoe cru het ook klinkt, maar achteraf kun je zeggen dat die brand op het goede moment kwam. Je krijgt ineens weer een heel nieuwe uitdaging. Natuurlijk wordt De Beurs anders. Maar de vertrouwde sfeer komt wel terug. De grootste aanpassing zal op de eerste verdieping zijn, waar de keuken komt en het restaurantgedeelte, dat we iets willen opwaarderen vergeleken met de oude situatie. En er komt een hele kelder onder. Die hadden we niet, maar kan nu makkelijk worden aangebracht.’

Bijna dagelijks zijn ze op de bouwplaats te vinden. Ook al omdat de bouwkeet fungeert als ontmoetingspunt voor de elf personeelsleden die regelmatig even langs komen lopen. Voor een kop koffie. Of een kort gesprek. ‘Die lopen ook met de ziel onder hun arm’, zegt Jessica Knoop. ‘Ze kunnen niets doen.’ Als het aan haar ligt mag 2004 snel worden vergeten. ‘En dat 2005 maar een mooi jaar mag worden.’

Reageer op dit artikel