artikel

Landelijke Gedichtendag 2005

Horeca

Gedichtendag 2005 wordt georganiseerd op donderdag 27 januari. Thema dit jaar is de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. Poetry International en Behoud de Begeerte, grondleggers van deze dag, presenteren de Gedichtendagbundel, Gedichtendagprijzen en lessuggesties. In samenwerking met bibliotheken, literaire organisaties, boekhandels, uitgevers, scholen, particulieren en niet te vergeten de horeca verwacht men van Gedichtendag 2005 weer iets bijzonders te maken.

Poëzieactiviteiten
Vorig jaar werden in Nederland en Vlaanderen in totaal ruim tweehonderd poëzie-evenementen georganiseerd. Bedenk ook een activiteit en meld deze aan bij Poetry International (voor Nederland) of Behoud de Begeerte (voor Vlaanderen). U wordt dan opgenomen in de het activiteitenoverzicht op de website www.gedichtendag.nl. Er kan dan ook een link worden gemaakt met uw eigen website. Vlak voor Gedichtendag wordt dit activiteitenoverzicht verstuurd naar de pers.

Aanmelden:
Nederland: gedichtendag@poetry.nl

Vlaanderen: behoud.de@begeerte.nl

Kouwenaar
Gerrit Kouwenaar schrijft dit jaar de Gedichtendagbundel. Deze bundel met nieuwe gedichten ligt vanaf 27 januari 2005 in de boekhandel. De Gedichtendagbundel wordt uitgegeven in samenwerking met uitgever Querido. Kouwenaar is een van de meest invloedrijke Nederlandstalige dichters van na de oorlog. Voor zijn poëzie ontving hij vele prijzen waaronder de VSB Poëzieprijs. Vorig jaar schreef Rutger Kopland de Gedichtendagbundel.

Suggesties
Ben u van plan ook een activiteit te organiseren in uw café, restaurant of hotel? Hieronder vindt u, ter inspiratie, enkele suggesties uit voorgaande jaren.

Poëzieroutes
Veel dichters gebruiken hun omgeving, zoals hun stad, of een rivier, als inspiratiebron. Het is een leuk idee om in een stad of regio poëzieroutes uit te zetten. Men kan bijvoorbeeld een thema nemen, zoals de poëzie van een of meerdere dichters of gedichten over een bepaalde rivier of stad. Men kan ook, zoals men in Spangen heeft gedaan in elke straat die vernoemd is naar een dichter, een bord aanbrengen met daarop een gedicht, een uitspraak of fragment door de ‘straatdichter’. Uiteraard kunt u in de poëzieroutes een aantal stops plannen voor een oppeppend ontbijt, een heerlijke lunch of een uitgebreid diner. Zorg voor een toepasselijke menukaart op rijm geschreven. Een praktische hulp hierbij kan het rijmwoordenboek zijn.

Speciale cadeau’s
Het is altijd leuk poëzie onder de aandacht te brengen door middel van een kleine attentie aan uw gasten. Zo kunnen gedichten worden afgedrukt op ansichtkaarten, servetten, luciferdoosjes, stickers, bonbondoosjes etc. Zorg voor een goede aanbieding op deze speciale dag en adverteer uitgebreid met uw Gedichtendagmenu.

Voordrachtsavonden en -middagen
Heeft u de beschikking over een gelegenheidszaal? Misschien is het dan een leuk idee om een lokale, regionale of nationale dichter te laten voordagen uit eigen werk in uw restaurant, eetcafé of hotel. Maak een tafelschikking voor grotere groepen gasten en laat de dichter tijdens het ontbijt of diner voorlezen. Of misschien kiest u wel voor een chique high tea! Tenslotte is het een goed idee om uitgeverijen aan te schrijven om hun nieuwe uitgaven feestelijk te komen presenteren in uw etablissement. Bedenk eens hoeveel persaandacht u dan gratis krijgt!

Reageer op dit artikel