artikel

Moeder Kip aan de leg

Horeca

John van de Ven (40) had een mooie baan als pr-man bij groothandel Ven in Diemen. Achttien jaar lang bracht hij de horecaleverancier met verve over het voetlicht. En nu zit hij dan ineens in het kippengebeuren. Moeder Kip in Zwolle is zijn eerste kippenrestaurant.

Hij houdt kantoor in een vakantiebungalow in Hierden bij Harderwijk, maar volgend jaar wil hij Moeder Kip aansturen vanuit kippenhoofdstad Barneveld, waar hij een tweede restaurant opent. Voor alle duidelijkheid: er staan geen kippen uit Barneveld op het menu maar uitsluitend maïs-scharrelkippen van Kemper in Doetinchem.Van de Ven voelt zich senang in z’n nieuwe bestaan, de verdiensten zijn een stuk minder, het is vermoeiend, maar er staat nu wel directeur op zijn visitekaartje.

Van de Ven had het gezien bij Ven. ‘Het was alsof ik voor de tachtigste keer aan hetzelfde hoofdstuk begon’, zegt hij en belt mobiel zijn buurman: ‘Breng je even melk mee voor in de koffie?’Met ruzie weggegaan bij Ven? ‘Nee hoor. Ik doe de Horecava nog voor hen. Gisteren was ik in Rungis voor een rondleiding. Ik krijg doorbetaald tot eind april en wil daarna zaken met ze gaan doen.’Heeft de overname van Ven door Sligro met zijn vertrek te maken? ‘Nee, ik was al bezig om voor mezelf te beginnen vóór de overname.’Buurman Fred Worrell (56) zet een pot Completa op tafel. Worrell is Van de Vens partner in het Moeder Kipavontuur. Hij is fiscaal jurist en accountant en heeft een paar jaar geleden zijn maatschap verkocht. Hij staat de Moeder Kipbaas met raad, daad en vooral geld terzijde.Het was eerst aftasten daar in het bungalowpark. ‘Ik dacht: wat een rare vent is dat’, zegt Worrell die Van de Ven, het lichaam op een moutainbike gehesen, regelmatig voorbij zag komen. Maar ze vonden elkaar. Van de Ven: ‘Zelfde gevoel voor humor, hè.’

In de aanloop iets te gaan doen met het meest veelzijdige stukje vlees aten ze in alle kiprestaurants in Nederland. Een verzoeking. ‘Te vet, te duur, te rommelig. Dat kunnen wij beter’, aldus Van de Ven die alleen Juffrouw Tok een dikke voldoende geeft.Het duo opende in Zwolle brasserie Moeder Kip in een restaurantboot niet ver van De Librije van Jonnie Boer.Werkwijze en kwaliteit van Moeder Kip is volgens Van de Ven gebaseerd op de Parijse Brasserie Flo, de porties zijn à la Van der Valk en de marketing is van McDonald’s afgekeken. Moeder Kip is niet duur. Een halve kip van de grill kost 9,95 euro. ‘De kapelaan van Zwolle zei: eindelijk een betaalbaar restaurant. Weet je trouwens dat Jonnie Boer laatst 26 porties saté kwam halen? Voor ná het werk.’ Van de Ven is bezig met het opzetten van een Moeder Kipproductenlijn waarvoor hij relaties inschakelt. Er is Moeder Kipbrood, een Kemper Kipkroket, Moeder Kipkruiden en ambachtelijk Moeder Kiproomijs.

Moeder Kip is stevig aan leg. De aanloopprobleempjes zijn voorbij. Interpay deed er vijf weken over om het pinapparaat om te bouwen, vertel Worrell. Van de Ven: ‘Al die tijd kwam het geld op de rekening van de vorige eigenaar die hier ook een restaurant had.’ Naast Moeder Kip is het duo bezig met een tweede onderneming: Maître Suprême. De bedoeling is dat Maître Suprême dienst doet als franchiseorganisatie voor Moeder Kip.Van de Ven kan over de toekomst nog niets met zekerheid zeggen. ‘Ik ben over tien jaar nog steeds aan het modderen met twee restaurants, ik ben failliet of heb een onderneming met 40 franchisers.’

De Moeder Kipdirecteur werkt in Zwolle met twee fulltimekrachten en vier parttimers. Hij loopt zelf in de bediening, komende zomer wil hij het terras gaan doen. Op de kade is plaats voor 100 stoelen. ‘Ik betaal de gemeente 4500 euro voor dat terrasgedeelte. Da’s een hoop geld voor een hondenuitlaatplaats, want dat is het op dit moment.’ Van de Ven belde de gemeente Zwolle hierover: ‘Heel mooi zo’n groot terras, maar ik wil het wel poepvrij hebben.’

Reageer op dit artikel