artikel

Nieuwjaarsduik 2005

Horeca

Ook het nieuwe jaar 2005 wordt op 1 januari ingeluid door een frisse duik in de Noordzee. Alleen op Nieuwjaarsdag kunnen alle zwemfanaten, helden en liefhebbers zich inschrijven voor de Unox Nieuwjaarsduik, die dan voor de 37e keer wordt georganiseerd door Unox in samenwerking met de Zwemclub Residentie. Als vanouds vindt de duik plaats ter hoogte van de Pier, recht tegenover het Kurhaus. Voor de start vindt er vanaf 11.45 uur een warming-up plaats. Vanaf 11.59 uur wordt afgeteld en exact 12.00 uur klinkt het officiële startschot.

Inschrijven
Vanaf 10.30 uur kun je je inschrijven op het strand. Aan de Unox Nieuwjaarsduik kunnen, vanwege veiligheidsredenen, maximaal 7500 deelnemers meedoen. Kom dus op tijd, zodat je kunt meedoen aan dit unieke evenement. De kosten zijn € 2,00 per persoon. Alleen deelnemers hebben toegang tot het strand (huisdieren zijn niet toegestaan). Leden van de Zwemclub Residentie hebben, op vertoon van hun lidmaatschapkaart, gratis toegang. Om exact 12.00 uur sluit de inschrijving. Je ontvangt ook een leuk aandenken en na afloop kan je jezelf opwarmen aan de lekkere (gratis) erwtensoep van Unox.

Erwtensoep: internationaal gerecht
Geen gerecht zo Hollands als de erwtensoep, geen gerecht ook dat zo veel recepten en verschijningsvormen kent. Van de versies waar de lepel rechtop in overeind blijft staan tot felgroene schuimige veloutées van verse doperwtjes met groene kruiden. Overal ter wereld kom je versies van erwtensoep tegen die veel of weinig op de onze lijken. In Rusland gooien ze er wat tomatenpuree doorheen, in Scandinavië kookt men spek mee dat vervolgens in plakjes gesneden apart geserveerd wordt met wat mosterd. Zelfs in Amerika is er een versie, met gevogeltebouillon en afgemaakt met zure room. In Frankrijk tref je – natuurlijk – een wat luxere versie aan onder naam potage Saint Germain, maar erwtensoep blijft het.

De naam dankt deze soep aan het feit dat op de markt Les Halles vroeger de beste erwten uit Saint Germain zouden komen. Wie zal het zeggen, bij spliterwten gekookt met allerlei smaakmakers is kwaliteitsverschil in ieder geval moeilijk te proeven. De potage Saint Germain bevat geen (varkens-)vlees, en staat dus ver af van ons idee van wat een echte erwtensoep zou moeten zijn.

Om te ontdekken hoe Hollands onze erwtensoep werkelijk is moet je nota bene naar de Nederlandse Antillen, waar knoflook, rozemarijn en rode peper door de snert gaan. En het is ook een Antilliaans kookboek dat de ware herkomst van onze wintertrots onthult. Zoals zo vaak zou de bron van herkomst Spanje zijn. Daar staat soep van grauwe erwten bekend als potaje de vigilia, soep van de vastendag, wat het oorspronkelijk karige karakter van de soep verklaart. En ook met de Turken delen we op culinair terrein meer dan je zou denken. De Turkse snert wordt gemaakt door spliterwten in kippenbouillon te koken, daar in boter aangezette wortel, selderij en spinazie aan toe te voegen en het geheel door een zeef te wrijven. Deze deseleyer corbasi wordt afgemaakt met verse munt en peterselie.

Rookworst hoort erbij
Als je aan erwtensoep denkt dan denk je aan rookworst. Een traditioneel beeld van genoeglijk tafelen; rookworst hoort er gewoon bij. Bij traditionele gerechten, zo uit het vuistje of op een pistolet. Rookworst is een ook goed alternatief voor andere warme snacks en past heel goed in eigentijdse gerechten. Rookworst is dus op veel verschillende manieren en momenten te gebruiken.

Bekijk de inspirerende klassieke gerechten in een nieuw jasje én nieuwe gerechten met rookworst.
De rookworst klassiek, maar wel anders
De rookworst modern

Dresscode dive 2005:
Om een Hollandse traditie te benadrukken, wordt de deelnemers gevraagd zich te kleden in oranje. Hoe gekker hoe beter. Zoek dus je gekste oranje pak op en maak op 1 januari 2005 die frisse duik feestelijker dan ooit.

Op uw gezondheid!
Deelname aan de Nieuwjaarsduik 2005 wordt afgeraden aan:

  – mensen met cara en chronische luchtwegproblemen
  – mensen met suikerziekte
  – mensen die medicijnen gebruiken
  – mensen die onder behandeling zijn van een arts/therapeut
  – mensen die verkouden zijn, griep of koorts hebben
  – mensen die op doktersadvies niet mogen deelnemen

Mensen met kinderen worden geadviseerd aan de zijkanten van het evenemententerrein het water in te duiken.

Reageer op dit artikel