artikel

Rubens-duo herenigd

Horeca

Het is hot nieuws in de Haagse ambassadewijk: de ambassadeurs van het goede leven zijn weer terug in het Carlton Ambassador-hotel. Aris Dotsios maakt weer moussaka in bar-bistro Rubens en Martijn Meindersma schenkt weer een Johnny Walker.

Precies een jaar na hun afscheid is het duo terug in de krochten van het Carlton Ambassador-hotel aan de Haagse Sophialaan. De plaats waar de twee thuishoren, zo vond het management, dat Meindersma en Dotsios bijna smeekte om terug te komen na een algehele leegloop van Rubens. De vaste klandizie van Rubens vond er zonder de gangmakers Martijn en Aris niets meer aan. Hun opvolgers hadden met het vervangen van het populaire duo een onmogelijke taak op hun schouders geladen.

Een jaar geleden solliciteerden Meindersma en Dotsios beiden naar iets anders, zonder dat ze het van elkaar wisten. ‘Hoe gaat dat? Je wil eens wat anders’, zegt Meindersma in het sfeerverlichte Rubens dat behangen is met reproducties van volslanke naakten, waar de schilder zo goed in was. Hij stortte zich in een nieuw Haags project en was betrokken bij de opstart van de brasserie van porselein- en servieshuis Ninaber van Eyben.Het was slechts van korte duur. Hij en de eigenaar van de zaak konden niet door één deur en Meindersma werd vervolgens barkeeper in het Kurhaus in Scheveningen. Maar: ‘Het Kurhaus is niet mijn ding. Te massaal. Wil je iets veranderen of gedaan krijgen, dan moet je het in viervoud aanvragen, duurt allemaal veel te lang.’ Dolblij was hij toen food- and beveragemanager Arwin Paulides hem terugvroeg: ‘Het streelde mijn ego, mag ik wel zeggen.’

Dotsios had inmiddels zijn geluk beproefd in de keuken van Mövenpick in Voorburg. Hij was daar heengegaan omdat er vrienden van hem werkten. ‘Maar ik kreeg het gevoel dat ik een radertje was in een grote machinerie.’ Dotsios, een beetje ontheemd, ging steeds vaker een kopje koffie drinken bij zijn oude collega’s in het Carlton Ambassador. Hij aarzelde geen moment toen ook hij weer teruggevraagd werd voor zijn eigen toko, de keuken van Rubens met oud-collega Martijn Meindersma achter de bar.Het Carlton Ambassador mat opgetogen de terugkeer van het Rubens-duo breed uit in de nieuwsbrief Ambassador Post: ‘Zij keerden terug naar de plek die hun hart heeft gestolen. Martijn is weer het vertrouwde gezicht achter de bar, terwijl Aris heerlijke grillgerechten bereidt vanuit de open keuken of zijn beroemde moussaka als dagschotel op de kaart zet’.

Het werkte. De vaste gasten van de ambassades hoeven ’s avonds niet langer door de hofstedelijke straten te zwerven en komen weer samen in hun expat-clubhuis. Voor Meindersma en Dotsios was het niets anders dan thuiskomen, al moesten er wel wat spullen op hun plaats worden teruggezet. Meindersma haastte zich het sterk uitgedunde whiskyassortiment weer op peil te brengen. ‘Mijn voorganger was meer een cocktailman.’

Rubens is Rubens weer. Het tweetal runt de bar-bistro als was het hun eigen bedrijf. Is het druk, dan helpt Dotsios in de bediening. Meindersma: ‘Hij ruimt zelfs af. Ik ken geen enkele andere kok die dat doet.’ Volgens Dotsios, van Griekse afkomst, heeft dat allemaal te maken met filoxenia, ‘dat is Grieks voor gastvrijheid.’