artikel

zakelijk flirten

Horeca

Angelique van ´t Riet‘Waarom ben ik zakelijk zo succesvol? Waarom krijg ik alles op zakelijk gebied van de grond? En waarom gaat dat bij andere mensen vaak zoveel moeilijker?’ Die vragen stelde Angelique van ’t Riet zichzelf toen ze zeven weken tussen twee projecten de tijd nam om een workshop te schrijven. De antwoorden werden […]

Angelique van ´t Riet
‘Waarom ben ik zakelijk zo succesvol? Waarom krijg ik alles op zakelijk gebied van de grond? En waarom gaat dat bij andere mensen vaak zoveel moeilijker?’ Die vragen stelde Angelique van ’t Riet zichzelf toen ze zeven weken tussen twee projecten de tijd nam om een workshop te schrijven. De antwoorden werden snel gevonden: omdat ze haar charmes gebruikt voor zakelijk gewin, omdat ze charisma heeft, kortom: omdat ze zakelijk flirt.

“Het zou toch mooi zijn als iedereen kon flirten en iedereen charisma zou hebben. Met die gedachte als uitgangspunt heb ik de workshop geschreven.” De pers werd benaderd en binnen anderhalve week was ze op televisie, radio en stond ze in de landelijke dagbladen. Al snel kreeg Sprekersplatform er lucht van en werd ze exclusief met haar workshop en lezing ‘Zakelijk flirten’ ingelijfd bij dit sprekersbureau van Henk Westbroek.

Van ’t Riet is een bron van inspirerende momenten: “Waar het op neer komt is dat we niet aardig genoeg zijn voor elkaar in het bedrijfsleven. We geven elkaar vaak de verkeerde signalen. Let bijvoorbeeld op lichaamstaal. Bij bijeenkomsten of borrels staan de mannen met de armen over elkaar – gesloten – en hangen de vrouwen strak met hun handen in de schoudertasjes, alsof ze bang zijn voor tasjesdieven. Daar kunnen nog veel stappen in worden gemaakt. Charmes gebruiken, probeer eens écht goed te luisteren naar je medemens, die empathische aandacht wil. Verplaats je in zijn wereld. Neem bij het handenschudden en voorstellen de namen goed in je op, gebruik die kennis van namen voor een later moment. Je naam is zo persoonlijk en geladen met emotie: jij merkt dat ik echt heb geluisterd, echt geïnteresseerd ben en echte aandacht voor je heb als ik jouw naam nog weet. En het is natuurlijk sympathiek.”

brancheborrel
Er zijn brancheborrels die bruisen van originaliteit en kwaliteit. Dit is er één. De FZ brancheborrel in het vernieuwde Event Centre Aalsmeer, die vorige week rond deze tijd warmdraaide.

Behalve de catering, accommodatie en artiesten is de communicatie rondom de borrel zoals het moet zijn. ECA heeft speciaal een hippe leaflet gemaakt waar het programma op staat met een wegwijzer door het gebouw. Alle ruimtes zijn speciaal voor de borrel opengesteld. Geen (dwingende) rondleidingen, de bezoeker wordt serieus genomen en kan zelf aan de hand van deze wegwijzer bepalen wat men op de borrel wil doen.

hutten als god
Om met de catering te beginnen. Mensen, dit is dé top. Bob Hutten houdt beneden een vurige pleidooi tegen identiteitsloos cateren en vóór ambachtelijk vakmanschap, zoals hij zegt dat Hutten Exclusieve Catering dat met hart en ziel doet. Geen woorden maar daden, eerst proeven dan geloven. Boven waar de borrel wordt voortgezet wordt het praktijk. Wat een geweldige kwaliteit. Niet alleen de gerechten zijn experimenteel creatief en anders, ook het personeel straalt passie en betrokkenheid uit, soms misschien net te veel (in het a la carte restaurant komt men bijna niet aan eten toe zo hoog is de vraagfrequentie of ‘het allemaal smaakt’).
ECA en Stage Events kunnen zich op gastronomisch gebied met trots presenteren aan de markt. Hutten en ECA vullen en voelen elkaar als geen ander aan, dat is te merken.

tot 23.10 uur
De Franse open pleinen sfeer maakt deze borrel tot een uitzonderlijk open en sympathieke rondloop gelegenheid voor ruim 300 borrelaars. Het gonst van de good vibes. Waar sommige borrels het slachtoffer worden van het vaste groepje azijnpissers dat (vaak terecht) kritiek heeft op details, worden hier het grote geheel én de details als lovend ervaren. A la carte eten op een brancheborrel, een spies van krokodillenvlees om maar eens wat te noemen, dat is toch wel the limit.

Volgens het programmaboekje start de borrel om 17.00 uur en eindigt-ie om 21.00 uur, in werkelijkheid loopt meer dan de helft van de mensen om halftien nog lekker te flaneren en na te genieten van de Amerikaanse pianovirtuoos Steam of deejay femke die in het licht van ‘klassiek en lounge ontmoet elkaar bij The Agency‘ draait op de klanken van celliste Els van Oldenborgh.

naar de foto’s..

onvergetelijk…
Zaterdag half zeven. Aan tafel bij de Winkeldermaatjes: “Monique, we gaan gewoon. We kopen gewoon kaartjes op de zwarte markt.”

Elke ochtend en iedere avond start ik mijn auto met muziek waarvan de laatste tijd in extase raak. Binnen een week kende ik alle maatschappij bewuste en Tibetaans filosofische rapteksten uit mijn hoofd. Wat een geweldige band. Monique heeft staan schreeuwen, ik heb staan springen. Afgelopen zaterdag in Ahoy’, vak Af, 1e ring ingang west, rij 24, stoel 18 en 19.Hoe een spontane actie kan leiden tot het meest indrukwekkende concert allertijden.

(Ik heb zelfs een t-shirt gekocht.)

Henk-Jan Winkeldermaat

naar homepage fz.nl