artikel

Zeebenen op de korenmarkt

Horeca

Zestien jaar lang werkte Franklin van Reem (41) als food & beverage manager aan boord van een cruiseschip. Deze zomer vond hij het mooi geweest. Het huis in Florida houdt hij nog even aan, maar de toekomst ligt in Nederland.

Franklin van Reem is terug in Arnhem, de stad waar hij tot 1989 café Roderick op de Korenmarkt runde. Hij bivakkeert bij zijn moeder. Het was even wennen, de Rijnkade is geen West Palm Beach, maar inmiddels heeft hij z’n draai weer een beetje gevonden. Bij wijze van vriendendienst tapt hij op zatermiddag pilsjes in café Dingo’s. ‘En ondertussen oriënteer ik me op een nieuwe horecatoekomst in Nederland. Ik ben weer in de markt.’Afgelopen zomer diende Van Reem z’n ontslag in bij Royal Caribbean Cruise Lines. Zestien jaar werkte hij voor de maatschappij, vier maanden op, een paar weken af. Hij zag alle havens van Midden-Amerika.

Aanvankelijk als waiter, later als manager f&b. Hij trainde nieuwkomers en leerde dat je met handige trucs en oprechte gastvrijheid de hoogte van de fooi zelf in de hand hebt. Ook was hij nauw betrokken bij zogeheten start-ups. Cruiseschepen die van de scheepswerf komen moeten in een paar weken worden klaargestoomd om te gaan varen.Het afscheid van Royal Caribbean was koel en zakelijk, en dat had hij niet verwacht van een bedrijf dat klantvriendelijkheid en service zo hoog in het vaandel heeft staan. ‘Wij hebben uw brief ontvangen en wensen u nog veel succes in de toekomst, zoiets. Ze hebben niets meer aan je, het is over en uit. Op dat moment denk je: heb ik daar nou al die jaren m’n energie in gestopt.’

Hard feelings heeft Van Reem niet, daar is het leven aan boord te spannend, te afwisselend en te leerzaam voor. ‘Werken op een cruiseschip is goed voor je mensenkennis, je leert er omgaan met verschillende culturen.’ Zijn ervaringen inspireerden hem tot het schrijven van drie kinderboeken, in het Engels. De verhalen gaan over de avonturen van The Babalues. De term Babalue komt uit het cruisewereldje. Onder cruisepersoneel is Babalue een slang benaming voor een passagier die lastig of onbeschoft is, of een collega met wie je onenigheid hebt. ‘You’re a Babalue wil zeggen: je bent een klootzak.’

Op een vriendelijke manier iemand verrot schelden, het is de enige manier om het aan boord een beetje leefbaar te houden met 800 man personeel bestaande uit soms wel 50 of 60 verschillende nationaliteiten en culturen. ‘Een Amerikaanse waiter die de Egypische kok voor ‘motherfucker’ uitmaakt heeft een groot probleem. Dat kan zomaar uitlopen op een vechtpartij.’Ook passagiers kan een reis op zee soms te veel worden. Hij heeft ze wel eens van twaalf hoog van boord zien springen. Die keer tijdens een late bardienst bij de pool op het upperdeck staat in het geheugen gegrift. ‘De man deed z’n schoenen uit en dook zo over de reling. Daar blijft niet veel van over, zo’n lichaam komt in de schroeven van het schip terecht en dat is het dan.’

Hij vertelt z’n verhaal bij een kop koffie en een broodje in Dudok. Mooie zaak, maar de bediening moet nog veel leren, vindt Van Reem. ‘De waiter vroeg ons straks wat we wilden bestellen en that’s it. Hij zou me ook iets kunnen aanbevelen, hij zou meer z’n best moeten doen om te verkopen.’ Het vergelijk met Amerika en de service aan boord zit erin gebakken. Zozeer zelfs dat hij bezig is met het schrijven van een handleiding over gastvrijheid en wat we in Nederland van de Amerikanen kunnen leren. ‘Ik mis in veel zaken de drive om het gasten naar de zin te maken. Terwijl het toch zou moeten zijn: ik vind het leuk om hier te werken en ik vind het leuk om u van dienst te zijn. Moet je maar eens kijken hoe de omzet en de fooien omhoog schieten!’