artikel

Botervis

Horeca

Menig vishandelaar en groothandel heeft botervis in zijn assortiment. Maar wat is nu eigenlijk botervis? Botervis is een verzamelnaam voor een groot aantal vissoorten. Er zijn verschillende vissen onder de naam ‘botervis’ in de handel: Lepidocubium flavobrunneum, Nebris microps en Peprilus triacanthus.

De Lepidocubium flavobrunneum wordt in Nederland vooral diepgevroren als filet verkocht. Ook gerookt is de vis te koop. De Nebris microps wordt soms vers op de Nederlandse visafslagen aangeboden. Bevroren zijn ze ook in filets te koop. Het visvlees heeft een milde smaak en is matig vet. De Peprilus triacanthus wordt zowel heel als gerookt verhandeld. Het visvlees is grauw van kleur en na bereiding wordt het vrijwel wit.

Verkrijgbaarheid
Botervis is het hele jaar door verkrijgbaar

Bereidingswijze
De Lepidocubium flavobrunneum en de peprilus triacanthus kunnen het beste gegrild of gebakken worden. Voor de Nebris microps zijn vrijwel alle bereidingswijzen bedenkbaar.

Smaak
De botervis heeft een vettige smaak.Bekijk hier een aantal recepten.

Botervis boemboe Bartke

Botervis met prei-pestosaus

Viscurry van botervis

Vishapjes in bierbeslag

Vissalade met appeltjes en een kappertjessaus

Reageer op dit artikel