artikel

Chinees Nieuwjaar: oude en nieuwe gerechten

Horeca

De viering van het Chinese nieuwjaar is de belangrijkste festiviteit voor de Chinese gemeenschap. Het nieuwe jaar vindt altijd plaats aan het eind van januari of in het begin van februari, dit als gevolg van het verschil tussen de westerse en de Chinese kalender.

De Chinese kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen die in dat jaar geboren zijn. In deze dierenriem zijn respectievelijk de volgende dieren opgenomen: muis, stier, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond, zwijn. Deze dieren komen dus om de twaalf jaar terug. Verder heeft elke maand dertig dagen en om de vier jaar is er een extra maand van tevens 30 dagen in verband met het schrikkeljaar. Volgens de Chinese dierenriem is 2005 (4701 Chinese jaartelling) het jaar van de haan.

Nieuwe Chinese gerechten in 2005
Met het uitgangspunt dat de traditionele Chinese restaurants in Nederland te lang stil zijn blijven staan en geen grote vernieuwingen hebben gedaan, heeft de Chinees-Indische sector van Koninklijk Horeca Nederland het project ‘Nieuwe Chinese Menukaart’ opgestart. Na een culinaire ontdekkingsreis door China en enkele proeverijen hebben vier Chinese topkoks 28 gerechten ontwikkeld voor een nieuwe menukaart. Doel van de nieuwe kaart is Nederlanders te enthousiasmeren voor de rijke Chinese culinaire cultuur. Tijdens Horecava 2005 hebben bezoekers kennis gemaakt met enkele van deze nieuwe Chinese gerechten.

Het nieuwe menu bestaat uit een gevarieerde kaart met onder andere amuses, koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten met vis, garnalen, vlees en gevogelte, vegetarische gerechten en nagerechten. Het kenmerk van al deze gerechten is dat zij qua ingrediënten zeer authentiek Oosters zijn, maar qua uitstraling en presentatie zeer hedendaags.

Fortune coockie

Om extra aandacht te vestigen op het Chinese nieuwjaar is het verspreiden van kleine cadeautjes onder uw klanten een goed idee. Fortune cookies zijn lekkere en leuke weggevertjes.

Deze koekjes worden in China. ‘mondkoekjes’ genoemd. In de 13e eeuw was het dít kleine koekje dat de revolutie op gang bracht in het door de Mongolen bezette China. In een enorme oplage werd namelijk de datum waarop de revolutie moest plaatsvinden, alsmede de bevrijdingsstrategie verstopt in deze koekjes in omloop gebracht.