artikel

Fortune coockie nog steeds leuke traditie

Horeca

Om extra aandacht te vestigen op het Chinese nieuwjaar is het verspreiden van kleine cadeautjes onder uw klanten een goed idee. Fortune cookies zijn lekkere en leuke weggevertjes.

Fortune cookies vinden hun oorsprong in China. Ze werden daar “mondkoekjes” genoemd. In de 13e eeuw was het dít kleine koekje dat de revolutie op gang bracht in het door de Mongolen bezette China. In een enorme oplage werd namelijk de datum waarop de revolutie moest plaatsvinden, alsmede de bevrijdingsstrategie verstopt in deze koekjes in omloop gebracht.

De koekjes werden toen nog gemaakt van een substraat van de lotusbloem. De smaak vond men toen niet het belangrijkste. Wel de manier om zo aan iemand een boodschap over te brengen. Je toekomst lag volgens de Chinezen opgesloten in het koekje. Bij feestelijke gelegenheden (zoals Chinees nieuwjaar, een geboorte, verjaardag enz.) werd het gelukskoekje een traditie. Via Chinese arbeiders die meewerkten bij de aanleg van een spoorweg vonden de koekjes hun weg naar Amerika. Zo werd de naam “Fortune Cookie” algemeen bekend.

Fortune cookies zijn in allerlei soorten en maten te koop in Chinese winkels. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om zelfbedachte spreuken in huisgemaakte cookies te verbergen.

Het recept voor 9 fortune cookies:
Ingrediënten:
125 gram meel
40 gram bruine suiker
1/4 theelepel gemalen anijs
1/2 mespuntje gemalen kruidnagels
1/2 mespuntje zout
1 groot ei
1 eetlepel olie
briefjes met spreuken
1/2 tot 1 liter olie om te frituren
(al naar gelang hoeveel gelukskoekjes u wilt bakken.)

Bereidingswijze:
Het meel goed zeven en eerst de kruiden toevoegen. Giet vervolgens de olie in het midden van het mengsel en voeg het ei toe. Roer nu voorzichtig in het midden van het mengsel, zodat een deeg ontstaat. Kneed dit tot een samenhangend geheel.

Strooi wat meel op het werkvlak en rol het deeg hierop uit tot een dunne vierkante plak. Snijdt deze plak op zo’n manier dat er 9 vierkanten ontstaan. Leg op elk vierkant een spreuk. Pak de hoeken van het vierkant in het midden bij elkaar en druk de randen stevig tegen elkaar aan.

Breng de olie in een pan aan de kook. De gelukskoekjes in 5 tot 6 minuten goudgeel doorbakken en goed laten uitlekken.

Reageer op dit artikel