artikel

hans bakker (rai): ‘rai heeft brancheborrel onderschat

Horeca

Directievoorzitter Hans Bakker van Amsterdam RAI zegt dat het management van de RAI de organisatie van de FZ Nieuwjaarsborrel van maandag 24 januari heeft onderschat. ‘Ik weet precies waar het pijnpunt zit.’ Een kort interview.

Ik neem aan dat Amsterdam RAI iets anders had verwacht van de brancheborrel dan is gebeurd. Meteen maar met de cruciale vraag: waar is het fout gegaan?
Daar kan ik heel duidelijk over zijn. Het management van de RAI heeft de brancheborrel onderschat. Punt. Ook de organisatie van dit soort bijeenkomsten, of achteraf gezien juíst dit soort branche-eigen bijeenkomsten, moet in dezelfde handen zijn van de professionele partners die we ook doorgaans inschakelen voor andere klussen binnen RAI. Dat is nu niet gebeurd. Dan gaat het dus fout.

Een inschattingsfout dus?
Juist. We leefden in de veronderstelling dat we dit er wel even bij zouden kunnen doen. De brancheborrel is een feestje waarin een soort ons-kent-ons los sfeertje hangt en in datzelfde losse sfeertje zijn we met de organisatie bezig gegaan. Hoe ons-kent-ons het ook is, juist dan kun je enorm op je smoel gaan en dat is dus ook gebeurd.

RAI organiseert zelf al jaren beurzen, hoe zit het dan met het organiseren van iets relatief kleins als de brancheborrel? Hoe kan het dan tóch zo gaan zoals het is gegaan?
Sterker nog, RAI is 105 jaar oud en organiseert dus al meer dan een eeuw bijeenkomsten, maar RAI kent twee poten: de venuepoot, waarbij het gaat om de verhuur binnen het gebouw, en een beurzenpoot, die de organisatie van bijvoorbeeld de AutoRAI of de komende Rainbow Experience in april op zich neemt. Als je die laatste club inzet om een brancheborrel te organiseren krijg je er één zoals het moet, zij zijn daar jaren de experts in. Wat deze nieuwjaarsborrel betreft heeft niet de organisatiepoot zich er mee bemoeit, maar was het een puur verhaal van de venue. In het licht dat venue zoiets wel zou kunnen organiseren. Afgezien van het zaalprogramma vind ik wel dat we tevreden mogen zijn met alles daar rond om heen.

Maar dat zal niet bij de mensen die zijn geweest de meeste aandacht hebben gekregen, ze zijn met een verhaal naar huis gegaan waarbij de randvoorwaarden afgezien van de techniek in de zaal, niet zullen meetellen. Het falende zaalprogramma sneeuwt de rest onder. Tot de volgende brancheborrel in april in Hart van Holland is dit het verhaal dat bij mensen leeft.
Dat durf ik niet zo stellig te concluderen. Ik geloof zeker dat de zaal kritisch is, die moet dat ook zijn in deze branche, en kritiek moet je ook uiten, allemaal goed, maar ik denk toch ook dat je hier te maken hebt met professionals die verder kijken dan alleen dit incident, want dat is het… dat wil ik wel even duidelijk onderstrepen. Je hebt vandaag kunnen zien hoe het ook kan, met dezelfde partners in AV en een prachtig zaalprogramma.
(Bakker doelt op het geslaagde zaalprogramma van de Opening van het Amsterdamse Congresjaar op donderdag 27 januari, de dag waarin dit interview heeft plaatsgevonden. De zaal bestond overigens voor een groot deel uit gasten die ook de brancheborrel hadden bijgewoond. HJW.)

Tot slot, ik hoef er denk ik niet meer naar te vragen, maar toch, wat zijn de lessen voor de toekomst?
Het schoenmakerverhaal. Wat we eigenlijk als RAI al 105 jaar doen, maar nu even hebben laten schieten. Heel simpel: doe dat waar je goed in bent.

Reageer op dit artikel