artikel

Hans Sipkes (1984-1994)

Horeca

‘In mijn tijd kregen we uitbreiding naar het nieuwe complex. Iedereen moest daaraan wennen. Standhouders konden we door het nieuwe complex beter indelen, zodat concurrenten desgewenst niet bij elkaar in het vizier keken. Heb voor mijn Horecava-tijdperk onder andere bij de BBB gewerkt. En ik kan je vertellen dat in tegenstelling tot de BBB ik […]

‘In mijn tijd kregen we uitbreiding naar het nieuwe complex. Iedereen moest daaraan wennen. Standhouders konden we door het nieuwe complex beter indelen, zodat concurrenten desgewenst niet bij elkaar in het vizier keken. Heb voor mijn Horecava-tijdperk onder andere bij de BBB gewerkt. En ik kan je vertellen dat in tegenstelling tot de BBB ik bij de Horecava op een lopende trein ben gestapt.

‘We ontvingen altijd zo’n 120.000 tot 125.000 bezoekers. Maar om een bezoekersrecord was het nooit te doen. Als je op dat vlak wilt scoren, maak je gewoon je selectiebeleid makkelijker. Ik heb getracht selectiever te zijn qua standhouders. Je zag op veel beurzen namelijk nogal eens bont- en sieradenhandelaren. Dat was zo leuk voor de vrouw van de horecaondernemer, dacht iedereen. Mijn doel was die gedachte te corrigeren. Dat is me aardig gelukt.

‘In mijn tijd was het gebruikelijk op de beurs producten met kleine bedragen te verkopen. Daarmee krijg je de verkeerde doelgroep. Dat heb ik weten om te zetten. Er ontstond alleen handel bij grote bedragen. Na enige aarzeling waren de standhouders mij hiervoor uiteindelijk dankbaar. Wat in mijn tijd ook ontwikkelde, was de toename van aandacht van grote voedingsmiddelenfabrikanten voor de Horecava. Die groep was in opmars. Dat zag je terug op de beursvloer.

‘Of ik nog eens op de Horecava mijn neus laat zien, weet ik niet. Misschien wel bij de jubileumuitgave van volgend jaar. Alhoewel ik met jubileumuitgaven van beurzen minder goede ervaringen heb. Jaren geleden tijdens een jubileumuitgave van de beurs in Maastricht zat ik met mijn toenmalige vrouw naast Jan Huinen, eigenaar van de Eurohal in Maastricht waar toen de beurs plaatsvond. Huinen had toen al een vermogen van zo’n twintig miljoen gulden. Zou niet gek staat in de Quote, overigens. Tijdens het diner stelde hij mijn vrouw een Mercedes van zes ton in het vooruitzicht. Je begrijpt dat ik het inmiddels heb over mijn ex-vrouw. Misschien dat ik tijdens een jubileumdiner van de Horecava dit trucje ook eens kan toepassen.

Mijn tip voor een succesvolle beursdag
‘Gun jezelf voldoende tijd om op de hoogte te worden gebracht. Let daarbij vooral op technologische ontwikkelingen van producten.’

Reageer op dit artikel