artikel

Maik Kuijpers

Horeca

Nee, hij noemt zichzelf niet de nieuwe Jonnie Boer. Er is maar één Jonnie Boer en één Maik Kuijpers. Talent heeft hij wel. En veel ook, want dat is nodig om de wedstrijd NK Jonge Koks op de afgelopen Horecava te kunnen winnen. Gezamenlijk bedachten ze het menu en Boer hielp zijn leerling zelfstandig werkend kok met de voorbereiding op de culinaire strijd.

Opleiding?
2 jaar koksopleiding en daarna 2 jaar zelfstandigwerkende kok aan de ROC de Leijgaaf in Cuijk.

Horecadebuut?
Ik ben op vijftienjarige leeftijd begonnen als afwashulp bij Brasserie De Bock in Boxmeer. Daarna heb ik verschillende stages gelopen in gerenommeerde restaurants. Het eerste jaar van mijn leerlingopleiding als zelfstandig werkend kok was bij restaurant Aubergine in Steyl. Chefkok Paul Pollux was mijn leermeester. Hij heeft mij gestimuleerd om aan wedstrijden mee te doen. Op dit moment loop ik stage bij de Librije in Zwolle. Mijn leermeester is topkok Jonnie Boer.

Inspiratie?
Uit de natuur en mijn lieve vriendin geeft me inspiratie.

Droomgerecht?
Ik heb geen speciaal droomgerecht. Voor mij is elk nieuw gerecht weer een uitdaging.

Welk medium gebruik je om je horecakennis te verbreden?
Kennis van mijn chef en horecaboeken.

Meest begeerde werkplek?
Ik zou graag over een paar jaar naar het buitenland om in een driesterrenzaak te gaan werken. Ik weet nog niet welke bedrijf. Er zijn zoveel mooie zaken in het buitenland.

Erger me aan..
Aan niets. Ik ga elke dag weer met plezier na mijn werk toe.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Nationaal kampioen zijn van 2005 én werken bij de Librije in Zwolle.

Iets over doen?
Zou niets over willen doen, want ik vind zelf dat ik tot op heden bereikt heb wat ik wilde bereiken.

Zwakste punt?
Dat laat ik liever door andere beoordelen

Beste horecabeslissing?
Om stage te lopen bij de Aubergine en de Librije en om aan de wedstrijd mee te doen van Nationale kampioenschappen te Amsterdam.

Ergens spijt van?
Ik heb nergens spijt van, want ik heb alles volbracht wat ik wou tot nu toe.

Allerliefste bezit?
Een dunschiller, want die kan ik niet missen tijdens mijn werk.

Over tien jaar…
Hoop ik zoveel ervaring op gedaan te hebben dat ik een eigen zaak te kan openen.

Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga denk ik…..
Wat is de horeca toch een mooi vak!