artikel

Sherry als tafelwijn

Horeca

Dat sherry en hartige aperitiefhapjes fraai met elkaar kunnen samengaan, blijkt overduidelijk uit de immens populaire tapascultuur. Maar varianten van dit Andalusische product kunnen ook verrassende maaltijdbegeleiders zijn. Dat werd aangetoond op de Copa Jerez, een concours waarin vijf restaurants een driegangenmenu rond diverse soorten sherry creëerden.

Op het door The Wine & Food Association geïnitieerde evenement kreeg de jury enkele fraaie combinaties voorgezet. Het knapste hoofdgerecht bestond uit kleine rolletjes van knapperig brickdeeg, gevuld met lauwwarme, licht gerookte paling, en begeleid door wat kropsla, komkommer en een saus van stoofaal met stukjes aardappel. De sherry erbij was een Manzanilla Pasada van Lustau, relatief krachtig (17 procent alcohol) – maar dat was onvermijdelijk, omdat men al bij het voorgerecht (met brood gebakken Zeeuwse oester, uienhamsoep) de lichte Manzanilla La Guita had geserveerd.

Het restaurant dat deze culinaire combo’s bedacht, was Seinpost in Scheveningen. Dit werd ook de uiteindelijke winnaar. Opmerkelijk was dat op Copa Jerez de sherries bij herhaling in normale wijnglazen werden geschonken, wat ze meteen ook het aanzien gaf van tafelwijnen.
Info: www.thewinesite.nl

Reageer op dit artikel