artikel

Woestijnwijnen uit Israël

Horeca

Wijn’, ‘wine’, ‘vino’, ‘vin’ en vergelijkbare woorden zijn allemaal afgeleid van het Hebreeuwse ‘yayin’, en ook in de bijbel wordt vaak naar wijn verwezen. Want wijnbouw vond al ver voor het begin van onze jaartelling plaats in het Heilige Land, tegenwoordig Israël. Na een herstart aan het eind van de 19e eeuw is gedurende de afgelopen twee decennia de Israëlische wijnbouw opgebloeid als nooit tevoren.

Het land telt nu ruim 20 wijnbedrijven die druiven verwerken van zo’n 3200 hectare. Deze zijn verdeeld over vijf regio’s, waaronder ook de Negev-woestijn. Het is uit dit droge, warme gebied – dat zowel zand- als lössgronden kent – dat de wijnen komen van Tishbi. Deze modern geoutilleerde familiefirma werkt voornamelijk met klassieke Franse druivensoorten.

Vooral de jongere wijnen zijn het proeven waard. De Chardonnay Shomron 2002 werd op fust vergist en biedt een sappige, redelijk vlezige smaak met schakeringen van toastachtig hout, karamel, citrusfruit en tropische vruchten (€9,10), terwijl de vrij stevige Cabernet Sauvignon Tishbi Vineyards 2003 gekenmerkt wordt door fris besfruit, laurier, kruiden en specerijen (€8,30).
Karo Kado, tel. (06) 10 27 57 39, info@karo-kado.com.

Reageer op dit artikel