artikel

Zinnenstrelend

Horeca

Een eiland voor de Dalmatische kust is waarschijnlijk zijn bakermat, maar in Californië werd deze blauwe druif een ware specialiteit: zinfandel. Daar heeft men er momenteel ruim 20.000 hectare mee beplant, en floreert ook een vereniging van 300 wijnbouwers die zich ZAP noemen, Zinfandel Advocates & Producers.

Een van deze ‘Zappers’ is Joel Peterson, manager, wijnmaker en stichter van Ravenswood, een inmiddels groot bedrijf dat zich in Zinfandel heeft gespecialiseerd. Van de 750.000 dozen die het jaarlijks voorbrengt is meer dan driekwart gevuld met flessen Zinfandel. Voor Joel (‘ik ben geboren in 1947, een uitstekend Bordeaux-jaar’) is zinfandel de enige echt Californische druif die de kwaliteit heeft van grote Europese rassen. Je moet hem wel met zorg cultiveren en oogsten. Een van de belangrijkste eigenschappen is namelijk dat in de trossen de vruchtjes niet gelijktijdig rijpen.

Maar, zo stelt Joel, dat is óók een voordeel. Want op het moment van de pluk – bij Ravenswood altijd laat – heeft elke tros zowel haast uitgedroogde, overrijpe druiven, als optimaal rijpe en net niet helemaal rijpe. ,,De natuur geeft dus een combinatie van rijpheid en zuren.’’ De meest verkochte Zinfandel van Ravenswood heet Vintners Blend, waarvoor de druiven zowel uit warme als koele Californische regio’s komen.

De 2001, die ook wat carignan, petite sirah en alicante bevat, smaakt heerlijk naar fruit van bessen plus zwarte vruchtjes, in combinatie met kruidig hout, specerijen en romige roostertonen. Het is een zinnenstrelende Zinfandel, niet te zwaar: fraai bij vlees van de grill, wild en, zo stelt zijn maker, bij Mediterrane vleesgerechten (circa €8,-).
Verkoopadressen via Poot Agenturen, tel. (024) 373 43 43, info@poot.nl

Reageer op dit artikel