artikel

Pompelmoes: hoe zit het nu eigenlijk?

Horeca

Pompelmoes of grapefruit behoort tot de familie van de wijnruit. Over de precieze origine van deze citrusvrucht heerst grote verwarring. Men gebruikt de termen pompelmoes, pomelo en grapefruit door elkaar. Wat is nu de ware toedracht van het verhaal?

Volgens sommige wetenschappers is de pompelmoes een mutant van de pomelo. Andere wetenschappers beweren weer dat de grapefruit een toevallige hybride is van pomelo en sinaasappel. En tot slot kwam in het begin van de 19de eeuw een Jamaicaanse boer met de naam ‘grapefruit’ op de proppen. Afgezien van het feit dat sommige soorten tros-gewijs groeien slaat dit nergens op. Toch werd de term grapefruit in Nederland de meest gebruikte naam.

Pompelmoes bleef lange tijd een zonderlinge fruitsoort. Tot in de jaren ’70 het zogenaamde grapefruitdieet startte. De vraag naar de vrucht ging pijlsnel omhoog. Omdat de teelt van witte en roze pompelmoes echter niet rendabel bleek, ging men op zoek naar nieuwe varianten. Zo ontstond Ruby met rood vruchtvlees. Het werd een voltreffer.

Kenmerkend voor de succesvolle soorten is het feit dat ze nauwelijks of geen pitten bevatten en dat zeer zoet en sappig zijn. Pompelmoes mag dan in wezen een bittere vrucht zijn, de meeste consumenten willen dat liever niet gewaar worden.

Bekijk hier een aantal recepten met pompelmoes:

Reageer op dit artikel