artikel

Aspergeseizoen begint bij Kranenborg

Horeca

SVH-Meesterkok Robert Kranenborg is vorige week donderdag in Le Cirque in Scheveningen tot asperge-ambassadeur 2005 benoemd. De tweede donderdag van april is het officiële startpunt voor het aspergeseizoen dat duurt tot Sint Jan, op 24 juni.

Alle promotie en aandacht voor de asperge is niet voor niets. De Nederlander moet het ‘witte goud’ meer gaan eten nu de export naar Duitsland is gedaald. In Noord en Midden-Limburg en Oost-Brabant wordt er volop geoogst.
Ook in Drenthe, Overijssel en zelfs bij De Bilt komen de stekers dit jaar met manden vol kwalitatief zeer behoorlijke asperges van het veld. ‘Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen en het is erg goed voor de lijn’, zei spreekstalmeester Pieter Smit van Hostellerie De Hamert in Wellerlooi. Hij zet zich al een leven lang in voor de aspergecultuur.

‘Mij kunnen ze er voor wakker maken’, vulde Kranenborg hem aan. ‘Je kunt er van alles mee: stomen, grillen, rauw in de sla, in een ragout gestoofd en ook in de klassieke keuken is hij zeer gewild.’ Hij zal een jaar lang de asperge promoten en de titel van ambassadeur dragen.

De aanwezigen in Scheveningen kregen aspergecreaties van de keukenbrigade onder leiding van Kranenborg voorgeschoteld. Hij had hulp van andere Meesterkoks waaronder Albert Kooy (Willem I, Den Bosch), Pascal Jalhaij, Jean Jacques Menanteau (De L’Europe, Amsterdam), Johan van Groeninge (Avant Garde, Eindhoven), Michel Lambermon (Lambermons Eigenwijze Kooktheater, Haarlem). Eric Swaghoven (Valuas, Venlo), Dennis Kuipers (La Rive, Amsterdam), René Brienen en André van Doorn (Kasteel Heemstede, Houten).
Verder waren traditiegetrouw de aspergekoningin (rechts), de Brabantse boer en boerin aanwezig bij de overhandiging van het eerste kistje asperges aan Kranenborg.

Reageer op dit artikel