artikel

Citroen snel rijp

Horeca

Citroen is een typische citrusvrucht. Van oorsprong is het een Indische vrucht, maar de citroenboom gedijt ook prima in het gebied rond de Middellandse Zee. Zoals bij de meeste citrusvruchten bevat de schil etherische oliën, alsook veel vitaminen en mineralen. Omwille van het aroma wordt citroenschil soms geraspt. Gebruik dan wel biologisch geteelde exemplaren, want gangbaar geteelde citroenen zijn behandeld tegen ziektes, insecten en schimmels.

Nog een wetenswaardigheid: citroenen moeten er niet per se knalgeel uitzien om als ‘rijp’ te kunnen doorgaan. Ze zien er alleen geel uit als ze koude nachten hebben doorgemaakt. In de gangbare productie worden citroenen meestal behandeld zodat ze een kunstmatig gele schil krijgen. Dat verkoopt namelijk beter.

Het vruchtvlees van citroen is zeer sappig en zuur. Behalve citroenzuur (een veelgebruikt bewaarmiddel) bevat het ook grote hoeveelheden ascorbinezuur (vitamine C). Je kan citroen redelijk lang bewaren (enkele weken) in de koelkast. Eenmaal aangesneden laat je de vrucht beter onverpakt liggen: er ontstaat vanzelf een velletje dat uitdroging en schimmelvorming voorkomt.

Bekijk verfrissende recepten met citroen:

Bosbessen-citroenmuffins

Gestoofde kalfsschenkels met citroen

Citroenlimonade

Citroenpasta

Reageer op dit artikel