artikel

Talent van de Week: Laura van Aken

Horeca

De meestbegeerde werkplek van Laura van Aken is hotel-restaurant Savelberg. Heerlijk is het als je daar, als 26-jarige, dan inmiddels bijna alle parties heb gedaan. Laura verheugt zich op haar laatste partie, de roti. Daar komt ze over een paar maanden te staan. Als belangrijkste horecagebeurtenis noemt Laura haar deelname aan de Ladies Only-wedstrijd. ‘Dat was een hele ervaring voor me. Heel veel stress gehad, veel geleerd en veel lol gemaakt. Jammer dat ik niet gewonnen heb.’ Ach Laura, volgend jaar is er weer een kans. En volgens ons ga jij het wel redden…

Opleiding?
Voordat ik het leerlingstelsel in ben gegaan, heb ik eerst VBO aan de Berkhoff in Laren genoten.

Horecadebuut?
Mijn debuut maakte ik bij eetcafé De Gouden Leeuw in Laren als leerlingkok. Dit eetcafé bestaat inmiddels niet meer.

Leermeester?
Elke leermeester heeft zijn eigen indruk op mij gemaakt. Ik heb van ieder van hen veel kunnen leren. Mijn eerste leermeester heeft me alle basisdingen geleerd en zo ben ik iedere keer een stapje vooruitgegaan. Bij Savelberg heb ik alles wat ik al geleerd had, leren verfijnen.

Inspiratie?
Uit het converseren met vrienden en collega’s haal ik mijn inspiratie. Af en toe lekker uiteten gaan, is ook aan te raden.

Droomgerecht?
Moeilijke vraag, er zijn zoveel dingen die ik lekker vind. Echt gek ben ik op goed gefrituurde inktvisringen.

Horecakennis verbreden?
Vakbladen en internet. Mijn collega’s leren mij ook iedere dag weer iets nieuws.

Meestbegeerde werkplek?
Ik zit op dit moment bij Savelberg goed. Ik heb hier alles parties gehad, op de roti na. Daar kom ik over een paar maanden te staan.

Ergernis op de werkplek?
Aan te veel rommel en viezigheid om me heen. Ik heb ruimte nodig om te kunnen werken. Alleen de spullen die ik echt nodig heb, duld ik op mijn werkplek.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Meedoen aan de Ladies Only-wedstrijd was een hele ervaring voor me. Ik heb veel geleerd, veel lol gehad en heel veel stress opgedaan. Jammer dat ik niet gewonnen heb.

Zwakste punt?
Ik ben soms te aardig op momenten dat ik dat eigenlijk niet moet zijn.

Beste horecabeslissing?
Dat ik in een sterrenzaak ben gaan werken. Hierdoor heb ik het vak echt goed leren kennen.

Allerliefste bezit?
Ik heb altijd mijn messen in de buurt. Ook heb ik altijd een krabber en een aansteker op zak.

Over tien jaar…
ben ik nog steeds ergens met veel plezier aan het kokkerellen. Misschien wel in mijn eigen zaak, samen met mijn vriend die ook kok is.

Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga denk ik…..
wat moet ik vandaag allemaal doen? Ben ik echt niks vergeten te bestellen?