artikel

Tropische vrucht

Horeca

Ananas werd oorspronkelijk verbouwd in Zuid-Amerika en op de West-Indische eilanden. Tegenwoordig vindt men de plant in vrijwel alle tropische en subtropische gebieden terug. De belangrijkste exportlanden zijn de Filippijnen, Thailand, Hawaï, Ivoorkust, Kenia, Zuid-Afrika, Maleisië, Taiwan en Australië.

De bekendste variëteit is de Smooth Cayenne met sappig en zoet goudgeel vruchtvlees en een gewicht van ruim 2 kg. De Queen is iets kleiner (0,5 tot 1 kg) en heeft droger, minder zoet vruchtvlees en een zachte smaak. De Red Spanish weegt 1 à 1,5 kg en heeft een relatief laag suikergehalte.

Aankoopadvies
Ananas rijpt moeilijk na. Daarom moet de vrucht zo rijp mogelijk worden geplukt en zo snel mogelijk de winkelrekken bereiken. Het transport van ananas gebeurt dan ook meer en meer met het vliegtuig (vandaar ook de naam ‘vliegananas’).Een verse ananas heeft een aangename geur en voelt veerkrachtig aan rond de steelaanzet. Een te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes wijzen op overrijpheid. Ook vruchten met vlekken, beschimmelde plekken of zachte schil zijn niet meer vers.Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met een topaanvoer van december tot april.

Bewaaradvies
Ananas is gevoelig voor lage-temperatuurbederf en mag dus niet in de koelkast worden bewaard. Op kamertemperatuur is de vrucht nog enkele dagen na aankoop houdbaar.

Bereidingswijze
Om een ananas te schillen, gebruikt u best een broodmes (er bestaan ook speciale ananasschillers). Eerst verwijdert u het kuifje en de steelaanzet. Vervolgens snijdt u van boven naar beneden stroken van de schil. Om de achtergebleven ‘ogen’ uit het vruchtvlees te verwijderen, gebruikt u ofwel de punt van een aardappelmesje ofwel maakt u diagonale inkepingen in de ananas volgens het patroon van de ogen.

U kan de vrucht uiteraard ook uithollen en vullen met fruitsalade of gebruiken als ‘coupe’ voor een frisse cocktail. Grotere exemplaren kan u in de lengte halveren of in vier verdelen en daarna uithollen.

Net als kiwi en papaya bevat verse ananas een eiwitsplitsend enzym, bromeline. Dit enzym maakt de ananas licht verteerbaar. Wanneer u verse ananas toevoegt aan een vleesbereiding zal het vlees onder invloed van deze stof malser worden. In combinatie met zuivelproducten of gelatine heeft het enzym echter een nadelig effect: melk verzuurt, verse kaas of yoghurt verwatert en gelatine verliest zijn bindende werking. Dit effect verdwijnt wanneer de ananas enkele minuten wordt gekookt. Ananas in blik bevat geen bromeline meer.

Bekijk hier een aantal recepten en tips met ananas:

Schelvis met ananas

Exotische ananassmoothie

Ananaspanpizza

Ananaschutney

Tips:

Ananassnijder

Uitsnijden van een ananas

Reageer op dit artikel