artikel

Bestrijding overgewicht is taak bedrijfsrestaurants

Horeca

Bedrijfsrestaurants moeten meewerken aan de bestrijding van overgewicht. Zwaarlijvigheid is niet alleen de zorg van de overheid. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek van Maurice de Hond in opdracht van brancheorganisatie Veneca.

De Hond presenteerde de onderzoeksresultaten tijdens de uitreiking van het gezamenlijk jaarverslag van de zestien contract- en inflightcateraars die zijn aangesloten bij Veneca. In 2004 daalde de omzet van de leden met 3,6 procent. De institutionele sector en het onderwijssegment droegen positief bij aan het resultaat.

Tweederde van de achthonderd ondervraagden realiseert zich te zwaar te zijn. Van dit aantal geeft 41 procent aan meer dan 10 procent te zwaar te zijn. Gevraagd naar de oorzaak gaat volgens 56 procent ‘elk pondje door het mondje’ en schrijft 28 procent overgewicht toe aan te weinig beweging. Opmerkelijk is dat 91 procent (wel) weet dat meer bewegen de oplossing is.

Over het algemeen is de consument ‘zeer tevreden’ over het assortiment van professionele cateringorganisaties. Zij vindt echter wel dat er een ruim aanbod moet zijn om overgewicht tegen te gaan. Tweederde van de ondervraagden meent dat de keuze onbeperkt moet zijn.

De Nederlander eet bewust en maakt meer dan regelmatig een keuze voor light, vegetarisch, vetarm, biologisch, biologisch-dynamisch en natuurlijk eten. Het keuzebewustzijn voor een gevarieerd aanbod ligt 30 procent hoger bij professionele cateringorganisaties dan bij restaurants in eigen beheer.

Veneca komt binnenkort met actieplannen die voortvloeien uit de convenanten ‘Overgewicht’ van minister Hoogervorst en ‘Biologische voeding’ van minister Veerman. Wat betreft het eerste convenant wil de branchevereniging een voortrekkersrol vervullen. In de onlangs afgesproken CAO is specifiek aandacht besteed aan overgewicht, onder andere een bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem ten aanzien van werknemers in de branche.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel