artikel

Jurering Top 100 in volle gang

Horeca

De eerste ronde is achter de rug. Ruim 400 cafetaria’s hebben inmiddels bezoek gehad van een mystery guest die de zaak heel sneaky doch grondig heeft bekeken. De scores variëren van magere vijfjes tot zelfs een enkele tien.

Er waren teleurstellingen en aangename verrassingen. Achter piepkleine geveltjes bleken grootse bedrijven schuil te gaan, en andersom bleken (op het eerste gezicht) riante zaken toch ook forse steken te kunnen laten vallen.Het echte werk begint nu pas. De tientallen (!) bedrijven die echt heel hoog scoorden in ronde 1, krijgen de komende tijd opnieuw bezoek van een mystery guest. En als ze dan wederom als topper worden aangemerkt, volgt nog een derde beoordeling. Op basis van deze drie beoordelingen komt straks, eind van dit jaar, de top 25 tot stand. De top van de Top 100 dus.

Het sterke, en tegelijkertijd ook zwakke punt van deze hele Top 100 blijft natuurlijk het onaangekondigde jurybezoek. Een momentopname. Wie pech heeft, krijgt bezoek op nét dat ene moment in de week dat alles even in het honderd liep. Dat er nét even te weinig personeel in de zaak was om alles ordentelijk te houden en alle klanten naar tevredenheid te helpen. Nét een dag voordat de glazenwasser kwam, nét op het moment dat Pietje ziek was of dat Ellen met een shirt vol vetvlekken ten tonele verscheen omdat de schone poloshirts niet volgens afspraak waren afgeleverd. Domme pech dus, of, zoals de jury het graag ziet, toch nét niet dat briljante ondernemerschap dat ervoor zorgt dat voor dit soort ergernissen altijd een oplossing voorhanden is.

Hoe dan ook, de echte toppers zullen altijd komen bovendrijven. Al was het maar omdat je nooit drie keer achtereen op basis van geluk een negen of een tien kunt scoren. Dan moet je echt wel van topniveau zijn. En wie die echte toppers zijn, dat zal straks, als de tweede Cafetaria Top 100 verschijnt, duidelijk worden.