artikel

Talent van de Week: Gerwin van den Berg

Horeca

Vier jonge koks kregen op 12 september in het Kurhaus in Scheveningen het nieuwe diploma SVH gezel Chef-kok overhandigd. Dit illustere viertal heeft als eerste in Nederland dit nieuwe diploma behaald.Talenten in de dop dus. Tijd om eens te kijken wie deze jonge koks zijn. Deze week: Gerwin van de Berg werkzaam bij Restaurant Kasteel Heemstede. Vandaag is het zijn beurt om te vertellen wat hem beweegt en hoe hij de toekomst ziet.

Opleiding?
Onlangs heb ik de opleiding SVH gezel Chef Kok afgesloten, de zogenaamde sterklas. Voordat je hiermee überhaupt mee kan beginnen moet je eerst de opleiding SVH zelfstandig werkend restaurant-kok op zak hebben.

Horecadebuut?
Dat was bij Hotel Karel V als aankomend chef-parti. Via Karel V ben ik bij Kasteel Heemstede terechtgekomen, ook als aankomend chef-parti. Chef-kok André van Doorn heeft mij de kans geboden mij te ontwikkelen in zijn keuken. Via aankomend chef-parti naar chef-parti ben ik nu sous-chef.

Leermeester?
Walter Bloier (Gravin van Buren) is een fantastisch mooie man. De rust van deze man vind ik heel indrukwekkend. Hij adviseerde mij om de sterklas te gaan doen. Ik ben hem er dankbaar voor.

Inspiratie?
Mijn chef-kok, André van Doorn, inspireert mij het meest. Zo goed als hij kookt, wil ik ook koken. Ook op het menselijke vlak is hij een grote inspiratiebron.

Droomgerecht?
Elk gerecht moet een droom zijn.

Meest begeerde werkplek?
Een driesterrenrestaurant. Maak niet uit welke van de twee.

Ergernis op de werkplek?
De eeuwige laatkomers zijn niet mijn geliefde collega’s.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Het behalen van mijn diploma SVH gezel Chef Kok. Ik heb het drie en een half jaar niet makkelijk gehad. Een vijfdaagse werkweek waarin je veel uren maakt, de opleiding en dan ook nog alle sociale verplichtingen. Het was zwaar, zondag’s lag bijna de hele dag op bed om bij te komen. Daarom is het ook geweldig dat ik het diploma nu op zak heb. Het was de moeite waard.

Zwakste punt?
Ik kan heel moeilijk mijn bed uitkomen.

Grootste leugen?
Een collega zei tegen mij dat ik de carpaccio beter op een warm bord kon snijden, ik zou sneller klaar zijn. Onzin, want het product gaat er met sprongen op achteruit.

Allerliefste bezit?
Mijn pincet. Ik heb het ding elke dag nodig als ik aan de pas sta. Je kunt er namelijk heel fijn en netjes mee dresseren.

Over tien jaar…
ben ik meesterkok of in ieder geval iemands rechterhand in een driesterrenrestaurant.

Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga…
voer ik eerst de kippen, laat ik daarna mijn hond uit en dan ga ik als de sodemieter naar het werk. Onderweg in de auto bedenk ik me dat ik het mooiste vak heb wat er is.

Reageer op dit artikel