artikel

Talent van de Week: Richard de Vries

Horeca

Talenten in spé. Dat zijn ze, de sterklassers die op 12 september het nieuwe diploma SVH gezel Chef-kok kregen. De afgelopen weken stonden ze in the spotlights van Talent van de Week.Michael van ’t Hoff, Michiel Groenewegen en Gerwin van den Berg. Richard de Vries, werkzaam bij Restaurant De Kas in Amsterdam, is de hekkensluiter van dit illustere viertal. Hij vertel vandaag over zijn debuut als bordenwasser in Winterswijk, inspiratie, ergernissen in de keuken en zijn wens om over tien jaar als chef-kok in zijn eigen keuken te staan vlammen.

Opleiding?
VBO Consumptieve techniek en deelname aan de sterklas. Beide opleidingen heb ik succesvol afgesloten.

Horecadebuut?
Mijn debuut als, jawel, bordenwasser heb ik gemaakt bij steakhouse Vivaldi in Winterswijk. Het was mijn bijbaantje voor de weekenden en de vakanties. Al gauw mocht ik ook helpen in de keuken en bediening. Serieus werd het pas bij De Beukenhorst in Winterswijk. Ik kon daar als 2e jaars leerling terecht.

Leermeester?
Alle leermeester hebben een eigen, bijzondere indruk op me gemaakt. Erik van Loo is er daar één van.

Inspiratie?
Die haal ik uit kookboeken en een rondje over de markt. Ook collega’s zijn inspiratiebronnen.

Droomgerecht?
Elk gerecht dat met zorg is bereidt en in goede balans is. Een mooi voorbeeld is langoustine risotto met een beetje gember, gehakte langoustine-staartjes gegratineerd met sabayon van gerookte knoflook van Lucas Rive.

Meest begeerde werkplek?
Maakt niet uit, als er maar met liefde en vakmanschap gewerkt wordt.

Ergernis op de werkplek?
Een vieze keuken, slechte organisatie en het afschuifsysteem staan hoog op mijn ergernislijstje.

Zwakste punt?
Ik ben een perfectionist.

Beste horecabeslissing?
Mijn deelname aan de sterklas. Met een klein groepje vakgenoten deelnemen aan workshops, diploma’s halen en werken in de mooiste zaken en met de beste leermeesters van Nederland. Wat wil je nog meer?

Iets over doen?
Minder snel naar mijn werk rijden, en daardoor boetes besparen!

Allerliefste bezit?
Mijn Goldhamster koksmes. Dit mes heb ik gekregen van de jongens van de Zwethheul na tweeenhalf jaar beuken daar.

Misverstand over jou?
De overstap van het Amstel naar de Kas zou een verkeerde beslissing voor mij geweest zijn. Dat hebben ze echt helemaal fout!

Over tien jaar…
sta ik als chef-kok te vlammen in mijn eigen keuken.

Als ik naar mijn werk ga denk ik…
na over mijn aanpak voor de werkzaamheden van die dag. En als ik eenmaal binnen ben, gas erop!

Reageer op dit artikel