artikel

Talent van de Week: Kitty Jaspar

Horeca

Kitty Jaspar, gastvrouw bij tweesterrenrestaurant Beluga, komt in de Lekker-lijst van meest veelbelovende gastpersonen met stip binnen op de negende plaats. Kitty is een hardwerkende jongedame. Een enorme trits aan opleidingen heeft ze inmiddels op haar naam staan. Op dit moment is ze nog bezig met de opleiding tot vinoloog aan de Wijnacademie te Maarn. Waar haalt ze al die energie vandaan?

Kitty gaat er zelf vanuit dat ze door haar gedrevenheid, van huis uit meegekregen, heel wat kan bereiken. Als we haar vragen hoe ze haar horecakennis verder nog gaat verbreden geeft ze echter aan het voorlopig wel even genoeg te vinden met al die cursussen. Internet, boeken en discussiëren met horecavrienden krijgt nu even de voorrang om haar horizon te verruimen. Lees hier meer over deze talentvolle gastvrouw, die van ons na al haar successen best even achterover mag leunen.

Opleiding?
Dat zijn er inmiddels nogal wat. In chronologische volgorde; Directie-Secretariaat/Management Assistent Meao te Heerlen, Gilde Opleiding basis Gastvrouw te Sittard, Gilde Opleiding zelfstandig werkend gastvoruw te Sittard, wijncertificaat SVH, gastronoom/sommerlier via Peter Klosse te Apeldoorn. Op dit moment ben ik bezig met de opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie te Maarn. Ik hoop die opleiding binnenkort af te ronden.

Horecadebuut?
Als zestienjarige ben ik, tijdens mijn studie, begonnen als kamermeisje bij hotel/restaurant Juliana te Valkenburg. Mijn eerste stappen in de bediening heb ik gemaakt bij ijssalon/pannenkoekenhuis/restaurant La Venezia-De Geulhof in Epe.

Leermeester?
Je eerste leermeester maakt altijd de meeste indruk op je. Voor mij was dat Frans Savelkoul van restaurant het Klauwes in Wahlwiller. Ik was echt nog zo’n groentje en die man wist zo ontzettend veel.

Inspiratie?
Bepaalde gedrevenheid krijg je van huis uit mee, althans dat denk ik. Uit mijn gedrevenheid haal ik inspiratie om iets te bereiken.

Droomgerecht?
Het liefst eet ik iets met kreeft en langoustines. Maar ook de worstelstamppot van mijn pa vind ik superlekker.

Horecakennis verbreden?
Internet, boeken en verder veel discussiëren met horecavrienden. Voorlopig vind ik het verder wel goed na alle cursussen die ik gevolgd heb.

Meest begeerde werkplek?
Bij restaurant Beluga. Dat was altijd mijn droom en ik ben er erg blij mee dat ik daar nu ook werk.

Ergernis op de werkplek?
De mentaliteit van de jeugd is mij een doorn in het oog. Ook erger ik me aan mensen die te laat komen.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Het winnen van de Zilveren Champignon op de Horeca Vakbeurs in Brabant in 2002. Samen met mijn collega Marcel de Leeuw ben ik ontzettend lang bezig geweest om alles op die dag tot in de puntjes perfect te laten verlopen. Als je dan met de prijs naar huis mag is er geen betere beloning.

Beste horecabeslissing?
Om na twee maanden toch mijn periode bij Restaurant De Leuf af te maken. Ik had het in het begin nogal zwaar en de makkelijkste weg is dan weggaan. Ik ben blij dat ik toch ben gebleven, want het heeft mij voor een groot deel gevormd.

Ergens spijt van?
Nee, ik heb nergens spijt van. Van alle dingen die je in je leven meemaakt en doet, of het nu goed of slecht afloopt, leer je. Daardoor word je gevormd als mens. Tenminstte dat is mijn statement hierop.

Misverstand over jou?
Mijn collega’s denken dat ik thuis net zo hard ben voor mijn vriend als op de zaak. (vriend Robin is een collega van Kitty, red.) Maar dat is niet waar, thuis ben ik best lief voor hem.

Over tien jaar…
Huisje, boompje, beestje. Klinkt heel saai misschien, maar met de juiste mensen om je heen kan dat ook heel gezellig zijn.

Als ik naar mijn werk ga denk ik…
eerst nog even mijn moeder bellen. Dat doe ik namelijk iedere morgen als we naar de zaak rijden.

Reageer op dit artikel