artikel

Talent van de Week: Mariëlle Berkhoff

Horeca

De hoofdstad van Overijssel is culinair gezien geen kleintje. Met De Librije heeft zij één van de beste restaurants van het land binnen haar poorten. Zwolle heeft echter nog een culinair juweeltje. Mariëlle Berkhoff en Wieger de Visser hebben er hun zaak ’t Wolhuys gevestigd in een voormalige wolwinkel. Vandaar de naam. Gastvrouw Mariëlle Berkhoff staat voor het tweede jaar op de lijst van meest veelbelovende gastpersonen binnen. Tijd om eens nader kennis met haar te maken.

Opleiding?
Havo 5 te Epe en Management Assistente bij Schoevers in Arnhem. Nee, ik heb geen horecaopleiding genoten.

Horecadebuut?
Op mijn vijfentwintigste ben ik begonnen als receptioniste bij Landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag. Dat was mijn eerste kennismaking met de horeca.

Leermeester?
Ik heb niet de eer gehad om te mogen werken met leermeesters. Wel heb ik veel geleerd van de passie en het perfectionisme van Johan Agricola, destijds directeur van Landgoed Lauswolt.

Inspiratie?
Inspiratie haal ik voornamelijk uit mijn gasten. Elke dag is weer een uitdaging, elke dag zijn er weer andere gezichten.

Droomgerecht?
Kreeft met langoustines in basilicumdressing. Mmmm.

Horecakennis verbreden?
Vakbladen, internet en natuurlijk lange gesprekken met collega’s.

Meest begeerde werkplek?
Ik ben erg tevreden met waar ik nu zit. Maar, het lijkt me ook een geweldige ervaring om bij Parkheuvel of de Bokkedoorns te mogen werken.

Ergernis op de huidige werkplek?
Ruimtegebrek.

Hoe lang nog op huidige werkplek?
Momenteel zijn we druk zoekende naar een grotere locatie dan de huidige. Dit is niet echt gemakkelijk, maar we hebben de tijd.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Het openen van ons eigen restaurant in augustus 2002. Ik kan me nog goed herinneren dat menig collega zei dat ‘het niets zou worden’.

Zwakste punt?
Delegeren. Dat kan ik echt heel slecht.

Beste horecabeslissing?
Het aanschaffen van een glazenspoelmachine. Daar ben ik echt heel blij mee.

Allerliefste bezit?
Op 12 november jongstleden zijn we tijdens een personeelsuitje naar Galerie La Fayette in Parijs geweest. Daar heb ik een prachtig sommerliersmes gekocht, vanaf dat moment is het direct mij lievelingsmes geworden.

Over tien jaar…
hebben wij ons droombedrijf, qua ligging, ruimte en mogelijkheden.

Als ik naar mijn werk ga denk ik…
we gaan er weer tegenaan. Uiteraard ben ik ook wel eens enorm moe, maar zodra die deur opengaat en de eerste gasten binnenkomen gaat de knop weer om. Heerlijk!