artikel

Talent van de Week: Marijke Koppe

Horeca

Restaurant Kasteel Heemstede heeft een toppertje in huis. Gastvrouw Marijke Koppe (27) leidt een brigade die weet wat zich in de keuken afspeelt en bij de wijnen bruikbare adviezen geeft. Op dit moment is Marijke bezig met de opleiding tot vinoloog. Volgens eigen zeggen wordt het moment dat zij haar vinologendiploma in ontvangst mag nemen haar belangrijkste horecagebeurtenis. Dat mag. Wij vinden dat de hoge notering, met stip op zeven, in de lijst van meest veelbelovende gastpersonen van Lekker 2005 ook een hele gebeurtenis. Daarom is Marijke deze week ons Talent van de Week

Opleiding?
Na de HAVO in Spijkenisse ben ik terechtgekomen op de Middelbare Hotelschool in Rotterdam. Hier kon ik het eerste jaar overslaan. Daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Naast enkele korte cursussen ben ik nu sinds september bezig met de vinologenopleiding.

Horecadebuut?
Op vijftienjarige leeftijd ben ik als ambulant begonnen bij Bilderberg Hotel Papendrecht.

Leermeester?
Als ik er één noem doe ik de rest tekort. Bij de Hoefslag in Bosch en Duin heb ik vooral op sociaal vlak en gastgerichtheid erg veel geleerd van John Ruigrok. Bij Olivio in Harderwijk ben ik op gastronomisch gebied bijgespijkerd en bijgeschaafd door Tina Zwaart. Van André van Doorn leer ik op mijn huidige werkplek veel op het gebied van bedrijfsvoering. Op dit gebied heeft Jon Sistermans mij ook ondersteund.

Inspiratie?
Die haal ik uit mijn gasten en uit mijn collega’s. Het blijft natuurlijk ook altijd zeer inspirerend om zelf restaurants te bezoeken.

Droomgerecht?
Er is één gerecht waarvan het water me in de mond loopt als ik er weer aan denk. Dat is een warme cake van truffel met gemarineerde coquille en puree van notensla.

Horecakennis verbreden?
Voornamelijk vakbladen en internet.

Meest begeerde werkplek?
In een twee- of driesterrenrestaurant in Frankrijk. Vooral het strakke regime op basis van respect in Frankrijk intrigeert me.

Ergernis op de werkplek?
De gemakzucht van tegenwoordig. Zowel van collega’s als van gasten.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Dat wordt het moment dat ik mijn vinologendiploma in ontvangst mag nemen.

Iets over doen?
Mijn tijd op de middelbare hotelschool. Achteraf gezien waren er veel mooiere bedrijven in Rotterdam dan de bistro waar ik gedurende mijn schooltijd heb gewerkt.

Zwakste punt?
Ik verwacht van beginnende horecamensen dezelfde inzet en bewijsdrang die ik vroeg zelf had en nog steeds heb. Helaas word ik daar nog wel eens in teleurgesteld.

Beste horecabeslissing?
Dat was de beslissing om bij Olivio in Harderwijk te gaan werken. Ik heb er heel veel geleerd en gezien. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben.

Ergens spijt van?
Spijt is terugkijken. Ik kijk liever vooruit en zie ik in de toekomst veel mogelijkheden en kansen.

Allerliefste bezit?
Mijn Laguiole En Aubrac kelnersmes. Ik heb hem altijd op zak. Het mes is voor mij qua vorm het mooiste kelnersmes. Een tijd terug ben ik hem vier weken kwijt geweest. Ik heb echt iedereen zijn oren eraf gezeurd. Gelukkig is hij weer boven water.

Grootste leugen?
Om het eerste jaar van de Hotelschool over te mogen slaan moest ik in de zomervakantie een keukenstage lopen van vier weken. Ik heb plechtig beloofd om dit te doen maar ben mijn belofte nooit nagekomen.

Over tien jaar…
hoop ik mijn vak nog steeds met hetzelfde enthousiasme te mogen uitvoeren. Hopelijk in het restaurant van mijn vriend en mijzelf. We dagdromen er nu al over.

Als ik naar mijn werk ga denk ik…
aan duizend dingen. Het werk, thuis, de collega’s en de afspraken die in mijn agenda staan. Soms is het half uur in de auto nog te kort om alles te overdenken en ook nog eens te ontbijten. Als ik dan op de snelweg ineens het kasteel zie liggen schiet onbewust de glimlach op mijn gezicht. Ik krijg kriebels om weer te gaan beginnen.

Reageer op dit artikel