artikel

Talent van de Week: Michel Buis

Horeca

Michel Buis van grand café Van Bleiswijk uit Enkhuizen won onlangs het Nederlands Kampioenschap Latte Art. Het was de derde keer op rij dat Buis met de koffieprijs aan de haal ging. Bij Latte Art is het de bedoeling om met opgeklopte melk fraaie figuren te maken op de schuimkraag van een cappuccino. Daarin is Michel Buis dus een kei. Een talent dat op dit moment nog zeldzaam is, zoveel barista’s zijn er niet. Daarom besteden we graag deze week aandacht aan Michels talent in de rubriek Talent van de Week.

Opleiding?
Eerst MAVO, daarna ben ik begonnen met de opleiding MBO Bouwkunde. Die opleiding heb ik niet afgemaakt. Na 3 jaar ben ik ermee gestopt. MBO Horecaondernemer lag meer in mijn straatje. Die opleiding heb ik dus ook netjes afgerond.

Horecadebuut?
Als twaalfjarige ben ik begonnen als afwasser bij De Port van Cleve in Enkhuizen. Dat heb ik maar liefst vijf jaar gedaan. Aansluitend ben ik daar in de bediening gegaan. Vervolgens heb ik stage gelopen bij brasserie Cosy in Hoorn. Dat beviel enorm, ik heb er dan ook een extra jaartje bij aangeplakt. Inmiddels werk ik alweer drie jaar bij Grand Café Van Bleiswijk. Daarnaast werk ik ook nog twee dagen in de week bij koffiebranderij Algra Mocca d’Or.

Leermeester?
Eigenlijk heb ik maar één echte leermeester gehad; Nicolette Buis-Kuppens van brasserie Cosy in Hoorn. Het is inmiddels vier jaar geleden dat ik daar werkte, maar ik kom er nog steeds om de twee à drie weken om bij te praten met mijn oud-collega’s.

Inspiratie?
De meeste koffie-ideeën haal ik van het internet. Verder werkt het zeer inspirerend om mede-barista’s aan het werk te zien. Iedere keer als je een collega aan het werk ziet, neem je toch kleine dingetjes over.

Droomkoffie?
Een multi latte-art. Dat is een kopje koffie met niet één maar twee figuren. Als dat lukt geeft je dat een echte kick.

Horecakennis verbreden?
Ik bezoek veel verschillende horecagelegenheden en dan zie en hoor je veel.

Meest begeerde werkplek?
Een mooie trendy espresso bar.

Zwakste punt?
Ik ben vaak te precies met alles, zowel privé als zakelijk. Alles moet tiptop in orde zijn. Dit is soms niet goed voor mijn eigen gestel.

Beste horecabeslissing?
Meedoen aan de Barista Kampioenschappen natuurlijk!

Allerliefste bezit?
Mijn Mirage. Dit is een handgebouwde espressomachine, gemaakt door Kees van der Westen.

Over tien jaar…
hoop ik Wereldkampioen te zijn. Ook het runnen van een trainingcentrum voor barista’s is een droom van mij.

Als ik naar mijn werk ga denk ik….

vandaag ga ik weer mooie latte-arts serveren aan mijn gasten.

Reageer op dit artikel